Kuhinjica
17. 08. 2020. 14:24 0
Da li znate razliku između breskve i nektarine?
Mnogi više vole jedno voće, pa tvrde da su breskve sočnije i slađe od nektarina i obrnuto. Ipak to su mišljenja zasnovana na ličnom utisku, a ne na čvrstim činjenicama
Iznenađenje! Nektarina je zapravo vrsta breskve, osim što ima glatku kožu u poređenju s breskvom, piše “Good house keeping”.
U osnovi, mali regresivni gen odvaja nektarinu od breskve.
Breskve potiču iz Kine gde su je uzgajali u komercijalne svrhe, a u Severnu Ameriku je stigla početkom 19. veka. U Kaliforniji se nektarine uzgajaju od 1940. godine i preuređene su tako da imaju “više mesa” i sorti, pa su tako postale dostupnije široj javnosti.
Zašto je razlika važna
Koža breskve prekrivena je “dlakavim” zaštitnim slojem koji se najčešće uklanja prilikom pripreme džema ili pita, jer se isti može očvrsnuti tokom kuvanja i pečenja. Koža nektarine je tanja, tako da je ona bolji izbor za pravljenje poslastica, ako nemate vremena ili volje da čistite ovo voće.Osim toga, nema razlike. Vrhunac sezone je jul i avgust, iako se mogu naći već krajem proleća i početkom jeseni, breskve i nektarine imaju sočno meso i slatkast ukus. U oba slučaja koštica može biti čvrst i urezana u meso ili labava i laka za uklanjanje. Obe vrste su podjednako ukusne sirove, pečene i kuvane.
Kada birate voćku, važno je da ih pomirišete. Ukusnije će imati intenzivniji miris. Zrele breskve su mekše na dodir. Potražite one sa ružičastom i kremastom belom ili crvenom bojom, a izbegavajte one koji su pri stabljici zelenkaste ili su na nekim mestima modre.
Komentari 0
ostavi komentar