Kuhinjica

[ Izvor: Direktno.rs ]

07. 09. 2022. 06:00 0

Zdrav sendvič za školu uz anegdotu

Sendič je uvek pravi izbor za sve školarce, a najvažnije je da namirnice budu zdrave i da ga deca slasno pojedu.

Hleb, namaz, povrće i neki protein, uvek tražimo idealan spoj za koji đaci neće reći da "bljak" i ostaviti kutiju na dnu ranca. Danas ćemo detaljinije o svakom sastojku:

Hleb

Najbolje bi bilo ako ste voljni da sami napravite hleb i tako dobijete na hranljivosti sendviča. Kada kupujete hleb, dobar izbor je onaj od integralnih žitarica, eventualno sa dodatkom zdravih masnoća kao što su semenke ili orašasto voće. Ukoliko kupujete one hlebove koji su upakovani, neka imaju što manje sastojaka u sebi odnosno pojačivača ukusa, stabilizatora ili elemenata koji produžavaju svežinu. Ako deca insistiraju na belom hlebu, povedite više računa o ostalim sastojcima sendviča.

Namaz

Umesto kečapa, u parče hleba može da se utrlja paradajz i doda malo maslinovog ulja (bar na gornje parče). Ako hleb namažemo kajmakom, dobijamo srpsku varijantu i naglasimo detetu da ga pojede na prvom velikom odmoru. Tanak sloj maslaca je srednje rešenje i onda smo bez straha da nešto može da se pokvari.
Po jednom istraživanju, izgnječen avokado na hlebu je najbolja vrsta namaza koja obezbeđuje izvesnu količinu biljnih vlakali i dobrih masnoća. Ovo kod nas nije uobičajeno a ni cena nije svima pristupačna. Ako možete, vredi probati.

Proteini

Pošto sendvičom često zamenjujemo čitav obrok, poželjnije je u njega staviti parče mesa umesto masnih mesnih prerađevina. Uobičajeno je da se u sendvič stavlja piletina ili ćuretina, a najnovija istraživanja preporučuju govedinu. Ako imate vremena, ispecite na malo ulja parče mesa koje ste prethodno začinili. Sendvič će isto tako biti dobar i ako u njega stavite suvu govedinu i parče mladog sira.

Povrće

Pošto je ovo priprema zdravog obroka, on ne može da se zamisli bez povrća. Premda je izrendana šargarepa, cvekla ili keleraba u sendviču kod nas neuobičajeni izbor, sasvim sigurno je ukusan i zdrav. Ako niste za eksperimentisanje, isecite na kolutove krastavac, paradajz ili napunite sendvič listovima zelene salate, rukole ili drugih zelenih jestivih listova.

Ne zaboravite da sendvič poklopite drugim parčetom hleba, jer je upravo tako dobio i svoj naziv.

Sem što reč sendvič koristimo i kao glagol za pozicioniranje nečega između dve stvari, zanimljiva priča se vezuje za nastanak tog naziva za hranu. Deca vole anegdote, ova će im biti zanimljiva pa će lakše "svariti" i to što ste im spakovali.

Sendivč je "izumeo" grof od Sandviča, Džon Montaž još 1762. Navodno je grof, inače veliki ljubitelj kartanja, tražio da mu se donese malo mesnih narezaka između dva parčeta hleba za vreme dugotrajnih partija, jer je tako mogao da igra i jede, a da ne umaže karte. Vremenom su i njegovi protivnici za stolom počeli da naručuju sendviče, pa je taj naziv i ostao.

Verujemo da će se deci dopasti priča, pa probajte uz nju da im servirate zdrav sendvič koji će pojesti sa zadovoljstvom, a i vi ćete biti zadovoljni kad kući vrate praznu kutiju za užinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati