Savremena žena

Direktno.rs

12. 05. 2022. 10:50 0

Imate česte glavobolje? Možda je zbog ovih biljaka

Često se dešava da nas boli glava, sinusi, da se žalimo na mučninu, a da ne znamo od čega dolazi. Međutim, retko kome pada na pamet da proveri kakve biljke drži u kući ili svom stanu. Naime, biljke propuštaju kiseonik, rade proces fotosinteze, kroz vazduh udišemo njihove materije koje unosimo u organizam. Pojedine biljke su otrovne, a da to nismo ni znali. 

Fikus

Vrsta "ficus elastica" s čvrstim, gumenim listovima vrlo je popularna sobna biljka. Otrovni sastojak u listovima i peteljkama fikusa je njegov mlečni sok, koji sadrži kaučuk, smole i još neke gorke tvari. Držite ga izvan dohvata dece, jer već sam dodir može nadražiti osetljivu dečju kožu. Ukoliko dete zagrize list ili peteljku fikusa, brzo mu isperite usta i potražite pomoć lekara. U opasnosti su takođe pas i mačka, koji znaju ponekad grickati zelenilo.

Filadendron

Filodendron takođe ima nadražujući mlečni sok. Pripazite da dete ne dira i ne kida listove filodendrona. Ukoliko se to i dogodi, treba što pre oprati ruke. Ukoliko imate mačku, filodendron verojatno nije najsretniji odabir zelene dekoracije vašega doma. Naime, mačka će ponekad hteti grickati listove i peteljke filodendrona. Primarni simptom trovanja kod mačke je odbijanje hrane. Sledeći dan se može javiti groznica, sluzavo nepce, trzanje, drhtanje i zatvor. Životinja će ozdraviti uz pravodobno lečenje.

Difenbahija

Mlečni sok u stabljikama i listovima difenbahije nadražuje kožu i oči. Ovaj otrovni sok izaziva crvenilo, svrab, te oticanje tkiva, što može biti kobno ukoliko se proguta. Stoga difenbahiju obvezno držite izvan dohvata dece, a prilikom održavanja biljke (npr. brisanja prašine) koristite zaštitne rukavice! Vlasnicima kućnih ljubimaca se ne preporučuje držanje ove biljke.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati