Savremena žena
01. 08. 2021. 07:00 0
Problemi na koži lica: Možda ih izaziva ova hrana
Lice je ogledalo zdravlja, posebno kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov najčešći uzrok je nezdrava prehrana, kao i loša tolerancija organizma i reakcija na neke namirnice.
Lekarka Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva četiri tipa lica - onog osetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mlečne proizvode.
1. Vinsko lice
Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim delovima duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usečene linije ispod nosa prema usnama. Uzrok je preterano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.
2. Glutensko lice
Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentirane mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 odsto ljudi osetljivo na gluten, a najčešća je posledica 'natečeno lice' koje nastaje kao posledica upale, koju telo proizvodi u reakciji na gluten koji ne može da svari. Često stanje je pojačano crvenilo i koža kao providna s izraženim kapilarama.
3. Mlečno lice
Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitne bele bubuljice po licu, naročito na području brade. To sve mogu biti znakovi da organizam ne toleriše laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mleku i mlečnim proizvodima poput jogurta, sira, pavlake...
4. Šećerno lice
Kod lica pojedinca osetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i linije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osećaj suve, stanje kože. Takođe, česti su bolne, potkožne bubuljice koje se mogu javiti na bilo kojem području lica. Šećer je okidač procesa u kojem se molekuli glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.
Komentari 0
ostavi komentar