Savremena žena

[ Izvor: ordinacija.vecernji.hr ]

16. 04. 2021. 16:32 0

Zašto vas stalno svrbi ruka? Brojni su razlozi

Ako ne možete prestati češati se po ruci, postoje razlozi koji iza toga stoje, a nisu baš uobičajeni. Prema rečima dr Adarš Vijau Mudgil, radi se o posledicama stimulacije živaca u koži a uzroci mogu biti razni – od nove kreme do alergijske reakcije.

Prvi razlog koji ima jednostavno rešenje je suva koža, a najčešći je uzrok svrbeža kože, posebno kod starijih osoba. Ako se ne radi o suvoj koži, ekcem može biti uzrok, a simptomi su i osip i pogoršanje stanja nakon češanja. Možete si pomoći hipoalergenim kremama ali i posetom dermatologu.

Koji su ostali uzroci?

Može se raditi i o psorijazi, crvenom, suvom osipu te ljuskicama kože. Iako može voditi do razvoja drugih bolesti, blagi oblik psorijaze se može tretirati kremama ili lekovima koje daje dermatolog.

Kako stoji na stranicama Mayo klinike, moguće je da se radi i alergiji ili iritaciji koja će uzrokovati osip ili plikove, a uzrokovana može biti alergenima, mirisima, bojama, kozmetikom…

Lišaj može takođe uzrokovati svrbež kože, a njega pak uzrokuju gljivice na koži, a posledica su mali crveni krugovi. Kako je zarazan, treba se lečiti preparatima koje vam lekar prepiše.

Manji poznati uzroci svrabeža

Folikulitis može isto biti razlog, a radi se o infekciji šišanja dlake, a može se tretirati antibioticima. Osip je nekako logičan uzrok, često posledica alergijske reakcije, mada se može javiti bez razloga. Antihistaminik je dobra pomoć ako se osip javio na ruci.

Brahioradijalni pruritus je uzrokovan povredom živaca u kičmenoj moždini zbog koje vas ruka može svrbeti. Osim posetom lekara, mnogi su pronašli olakšanje uz pomoć krema za smirivanje kože.

Policitemija vera je poremećaj krvi koji vodi do preterane proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, a može uzrokovati svrbež kože.

Dermatomiozitis je još jedan manje poznat uzrok a radi se o autoimunom stanju koje uzrokuje upale u mišićima, a uzrokuje osip crvenkasto ljubičaste boje.

Stručnjaci s Mayo klinike spominju kao moguće uzroke i bolest jetre i bubrega, anemiju, dijabetes, problemi sa štitnom žlezdom i anksioznost. Šta god da je uzrok, ako se problem stalno javlja ili ne prolazi, najpametnije se obratiti lekaru.

Pomoć iz prirode
Kako bi si pokušali pomoći sami donosimo nekoliko prirodnih načina koji ublažavaju svrbež kože.

Aloe vera
Pomaže u liječenju opekotina, ali i kod svraba kože. Uzmite list, prerežite ga po sredini, zatim uzmite gel aloe vere i protrljajte ga po delu koji svrbi.

Bosiljak
Nanesite čaj od bosiljka na kožu. Pripremite ga tako da u pola litre vrele vode dodate 15 grama sušenog bosiljka. Pustite da odstoji pokriveno te da se ohladi. Natopite krpicu pripremljenim čajem i stavite na područje koje svrbi.

Nana i tamjan
Dio kože koji svrbi možete isprati i metvicom. Metvica djeluje protuupalno i kao anestetik. Slično djeluje i timijan - sprečava upalu kože do koje dolazi zbog češanja.

Limun
Iscedite malo limuna na delove kože koji vas svrbi i osušite. Limun je prirodni anestetik i deluje kao protuupalno sredstvo te pomaže kod svraba.

Soda i zobena kaša
Sodu možete koristiti u kupki ili pripremiti pastu koju nanesete na kožu. Koristite meru 3 kašike sode, jedna kašika vode. Nemojte nanositi na otvorene rane ili ispucalu kožu. Zobenu kašu koristite u kupki, a u toplu vodu dodajte dve šolje zobene kaše.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati