Savremena žena

Direktno.rs

22. 03. 2021. 14:26 0

Nisu sve bore posledica starenja: Šta ih još stvara?

Bore oko očiju, na vratu ili sitne bore na čelu i licu mogu izgledati kao neizbežna posledica starenja. Međutim, vreme nije jedini razlog zbog kojeg odjednom, kada se pogledate u ogledalu, imate osećaj da vidite "nekoga" starijeg.

Dok genetika i starenje sigurno imaju važnu ulogu, bitno je napomenuti da su za stvaranje bora bitni i drugi faktori, a na koje uglavnom ne obraćate pažnju. Sledećih pet su najčešći.

Nedostatak nege

Devedeset odsto vidljivih znakova starenja nastaju usled izlaganja nezaštićenih delova tela ultraljubičastim zracima. Deo problema leži u tome što većina žena koristi kreme sa zaštitnim faktorom samo tokom toplih letnjih dana. UV zračenju niste izloženi samo na bazenu ili na plaži već i dok šetate ili vozite.

I dok manja izloženost sunčevoj svetlosti možda i neće stvoriti opekotine, oštećenja se povećavaju vremenom, što može dovesti do ranog starenja kože, u bilo kojem životnom dobu.

Svakodnevno konzumiranje ugljenih hidrata

Već vam je poznato da je šećer jedan od glavnih neprijatelja vitke linije, ali možda će vas iznenaditi kada saznate da može imati prilično štetan uticaj i na izgled vaše kože. Koža je najveći organ vašeg tela, a šećer nije dobar ni za jedan organ.

Šećer, zajedno sa drugim namirnicama koje su bogate ugljenim hidratima, utiče na stvaranje zapaljenja kože kao i na proces koji se naziva glikacija. On stvara molekule koje se vezuju za kolagen i elastin i slabe ih. Neka ovo bude još jedan razlog zbog kojeg ćete beli hleb i belu testeninu zameniti integralnim varijantama.

Živite u gradu

Osim što je zagađeni gradski vazduh štetan po vaša pluća, isto je i kada je reč o vašoj koži. Istraživanja pokazuju da su osobe koje su izloženije čađi, izduvnim gasovima i drugim uobičajenim zagađivačima životne sredine sklonije razvoju staračkih pjega i izraženijih bora.

Dok vam preseljenje na selo verovatno nije jedna od opcija, stvar koju možete uraditi jeste da konzumirate namirnice koje sadrže antioksidante: bobičasto voće, masne vrste ribe i zeleno lisnato povrće. Takođe, može vam pomoći i upotreba proizvoda za njegu kože koji sadrže antioksidante - kao što su serumi vitamina C.Nedostatak sna

Konstantno ste umorni i ne spavate dovoljno? To je loša kombinacija koja dovodi do povišenog nivoa kortizola, hormona stresa koji, između ostalog, može doprineti i stvaranju bora. Koža se obnavlja dok spavate pa, ako nemate dovoljno sna, propuštate taj regeneracioni proces.

Pušenje

Ako povećan rizik od raka, srčanih oboljenja i raznih plućnih bolesti nije dovoljan podsticaj da ostavite cigarete, donosimo još jedan razlog: pušenje utiče na starenje kože. I to na dva načina. Prilikom uvlačenja dima, tokom vremena, dolazi do stvaranja bora oko usana.

Pored toga, hemikalije koje cigarete sadrže štete vašoj koži i na način da čine da ona izgleda sivkasto. Ipak, nije sve tako crno: šteta je i dalje popravljiva, a bolji rezultati se postižu što pre prestanete sa ovom štetnom navikom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati