Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Avaz.ba ]

03. 04. 2020. 17:04 0

Kako se pripremiti za porođaj za vreme pandemija

Kada znate šta možete da očekujete u određenoj situaciji i kada to prihvatite, može da vam pomogne da se otarasite straha.

Šta treba da znaju žene koje se pripremaju za porođaj za vreme pandemije, na šta treba da obrate pažnju, šta da uradite ako počnu bolovi, a vi ste u samoizolaciji. Ovo su samo neka od pitanja koja muče buduće mame.

Važno je da znate da niste sami

Važno je da se dobro raspitate da li su se desile neke promene u porodilištu. Sada vas siurno brine i kako ćete otići u bolnicu, na koji ulaz treba da odete, da li pre porođaja trebate da prođete neku kontrolu ili postupak dezinfikacije.

Sigurnost je sada najvažniji faktor. Možda ste se pitali da li je u ovoj situaciji bolje obaviti porođaj kod kuće? Porođaj kod kuće je bezbedan, ali ako o tome niste ranije razmišljali, onda ovo definitivno nije vreme za donošenje ovakve odluke. Lekari ponavljaju da je sigurnost najvažnija, a u ovom teškom vremenu sigurnost će vam prvenstveno pružiti medicinska ustanova.

Važno je da ste svesni da niste sami. Socijalna distanca će vas privremeno razdvojiti od prijatelja ili porodice, ali budite sigurni da će svi oni doći u bolnicu i da će vam pružiti pomoći.

Ostanite sa svima u kontaktu pomoću moderne tehnologije. Ovo može pomoći nekim ženama da ostanu smirene i usredsređene. Ako će biti lakše, ponesite sa sobom neku amajliju koja će vam dati dodatnu snagu, kao što je fotografija najdražih ili omiljena majica vašeg partnera.Ako počnu porođajni bolovi, prvo što treba da uradite jeste da pozovete porodilište i da se konsultujete sa osobljem. Ako ste se već testirali i znate da ste pozitivni na koronavirus, bitno je da to odmah naglasite. Ako se niste do sada testirali, poželjno je i to da naglasite.

Kada u saradnji sa zdravstvenim radnicima odlučite da je vreme za odlazak u porodilište, trebalo bi da pratite opšta pravila u vezi sa boravkom u bolnici:

- Ako je moguće, dođite u bolnicu sopstvenim prevozom ili, ako je potrebno, pozovite broj Hitne pomoći.

- Najavite dolazak u porodilište i okolnosti dolaska. Na ulazu u porodilište dočekaće vas neko od osoblja i daće vam hiruršku zaštitnu masku koju morate držati na licu dok ne budete smešteni u odgovarajuću prostoriju. Bićete testirani za koronavirus.

Nije sasvim jasno da li se prenošenje virusa dešava tokom, pre ili posle porođaja

Budući da je reč o novom virusu, malo je dostupnih informacija o nezi beba sa koronavirusom. Mali broj beba je dijagnostikovano koronavirusom odmah po rođenju i nije jasno da li se prenošenje desilo tokom, pre ili posle rođenja.

Međutim, ako u trenutku porođaja imate sumnju na koronavirus ili ste već pozitivni, lekari specijalizovani za neonatalnu negu pregledaće bebu i daće vam informacije o njenom stanju, uključujući i to da li je bebi potrebno testiranje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati