Savremena žena
26. 03. 2020. 20:00 0
Dijetalna hrana koja "dugo stoji": Jaja se ZAMRZAVAJU
Pandemija COVID-19 u svetu poremetila je svakodvenicu, a obzirom da su nedelje borbe i dalje pred nama doktori savetuju šta i kako bi trebalo od namirnica da bude spremno kod kuće.
Na pitanje kakvu hranu treba da imati pri ruci u svom špajzu, frižideru i zamrzivaču, odgovorio je Diet Doctor.
Napunite frižider sa namernicama sa malo ugljenih hidrata
Pošto pandemija verovatno neće prouzrokovati prekide u napajanju struje, možete napuniti svoj frižider i zamrzivač i ovako osigurati zalihe za porodicu, za nekoliko nedelja dobrovoljne samoizolacije ili nametnutog karantena.
Istraživanja su dokazala da mnogi kupuju mesne prerađevina i proizvode koje inače ne konzumiraju, zapamtite, nema potrebe da kupujete hranu koja ne želite i nikada ne biste jeli u normalnim situacijama samo zato što je trenutno ovakvo stanje.
Namirnice koje se savetuju da se nabave sa malo ugljenih hidrata:
Jaja - jaja mogu da stoje u frižideru najmanje pet nedelja.
Pavlaka - pavlaka, mileram ili kiselo mleko.
Sir - čeder, mocarela i krem sir posebno su korisni za recepte.
Povrće sa dužim rokom trajanja - prvo potražite salate i lisnato zelje, tvrđe povrće sa malo ugljenih hidrata poput kelj, tikvice, koren celera, celera, komorača, brokoli, prokule, sve što može trajati nekoliko nedelja ako se pravilno čuva na odgovarajućoj temperature.
Meso i / ili riba - mlevena govedina, slanina, tvrda kobasica, kotleti, fileti od ribe.
Maslac
Cvetovi brokule i prokulica mogu se blanširati i zamrznuti. Tikvice se mogu iseći ili izrendati i čuvati mesecima u zamrzivaču, a mogu se i koristiti se kao baza za sos za teteninu ili kao sastojak za zdravu supu.
Napunite zamrzivač namirnicama sa malo ugljenih hidrata
Razmislite o kupovini bilo čega od sledećeg:
Prethodno napravljeno smrznuto povrće sa malo ugljenih hidrata - karfiol, brokoli, spanać, rezanci od tikvica, grašak, gljive - čak je i riža od karfiola sada dostupna i može se staviti u zamrzivač.
Meso - bilo koje sveže meso, slanina, riba ili morski plodovi mogu da se čuvaju u zamrzivaču do 3 meseca. Pokupite pileće batake, hamburger meso, odreske, kotlete.
Sir - većinu sireva možete zamrznuti. Razmislite o tome da ga isečete na porcije. Umotajte ga u papir, a zatim ga čuvajte u plastičnim kesama za zamrzavanje. Koristite u roku od dva do tri meseca. Kremi sir može biti i smrznut, ali nakon odmrzavanja može imati zrnastu teksturu.
Jaja - da, jaja možete zamrznuti, iako se nadamo da nema potrebe za tim. Ako želite da zamrznete jaja, možete ih slomiti i staviti njihov sadržaj u tepsiju za mafine pa ih tako zalediti. Rok trajanja je do godinu dana.
Radi jednostavnije upotrebe, razdvojite sve što želite da zamrznete u uobičajene veličine ili recepte tako da ih možete odmrzavati i koristiti po potrebi.
Napunite špajz sa namirnicama sa malo ugljenih hidrata
Proizvodi u staklenim pakovnjima i konzervama - losos, tuna, piletina, škampe, meso, školjke, dimljena ostrige, proizvodi od paradajza, masline, artičoke i pečene paprika.
Brašno - bademovo brašno i kokosovo brašno.
Koštunjavo voće - orasi, orašasti plodovi makadamije, pekan, brazilski orasi i bademi su najprikladniji.
Razna roba za kuvanje - ne zaboravite maslinovo ulje ili druga ulja za kuvanje, so i biber, suve začine, luk i beli lukPratite datumime isteka hrane
Frustrirajuće i rasipno je bacati dobru hranu, posebno ako vam je teško da je opet nabavite.
Jednostavan trik je da napravite spisak svih prehrambenih artikala u vašem špajzu, frižideru i zamrzivaču i beležite njihove datume isteka. Ubacite ga u frižider. Tada dok planirate svoje obroke, možete da vidite sve predmete pre njihovog isteka.
Dok precrtavate spisak artikala, lako znate šta trebate da nabavite kada ponovo odete u kupovinu.
Komentari 0
ostavi komentar