Slobodno vreme

12. 01. 2022. 12:04 2

Rusi savetuju: Kako preživeti vreme u minusu

Postoji vic o tome kako stranac doživljava rusku klimu. Strani student piše pismo kući: "Dok je trajala 'zelena zima' bilo je manje-više podnošljivo, ali kad je nastupila 'bela zima' postalo je stvarno teško..."

To naravno ne znači da ćete se u Rusiji smrzavati 365 dana u godini. Klima zavisi i od regiona u kojem se nalazite. Važno je samo da se dobro pripremite za rusku zimu. Evo kako se to radi.

1. Obucite toplu odeću

Možda je savet banalan, ali ne smemo ga zapostaviti. Da biste se borili sa hladnoćom, morate biti toplo obučeni, posebno ako dolazite iz zemlje u kojoj ljudi nisu navikli na hladne zime, piše Raša Bijond.

Ako je zaista hladno, obucite se u slojevima: duge gaće, potkošulja, bluza, džemper i zimska jakna. Ne zaboravite kapu, šal i rukavice (rukavice bez prstiju su svakako toplije).

Uvek budite obučeni u zavisnosti od vaših planova. Ako idete u pozorište i ne očekujete da provedete više od 5 minuta na ulici, duge gaće i potkošulja su zaista nepotrebni.

2. Cipele sa debelim đonom

Ako ste krenuli da pokoravata rusku zimu trebaće vam jake cipele sa debelim đonom koje ne propuštaju vodu. Mislite takođe na to da je na ulici veoma klizavo, pa će vas debeli gumeni đon sačuvati od padanja.

3. Koristite kreme za lice

Ako je na ulici -30°C a vi ste prikladno obučeni, vaše je lice svejedno pod udarom hladnog vetra i treba mu zaštita. Da vam vetar ne bi oštetio kožu koristite specijalne kreme koje štite od hladnoće. Korisne kreme su na bazi ulja, dok hidrantne kreme mogu samo da pogoršaju situaciju.

4. Čuvajte se ledenica

Nakon beskrajne zime svi se naravno raduju prolećnom suncu. Čim sneg i led počnu da se tope, raspoloženje se poboljšava. Ali budite pažljivi, jer to je vreme kada opasne zašiljene ledenice, teške kao mačevi srednjovekovnih vitezova padaju sa krovova. Držite se što dalje od fasada zgrada.

5. Hranite se dobro

Zima nije pravo vreme za dijete. Zimska dijeta uz manjak vitamina i fizičke aktivnosti lako može postati razlog za prehladu. Ali to ne znači da se treba baciti na slatko, na masnu i drugu štetnu hranu. Najbolje je jesti supe sa povrćem, suvo voće, med i svakog dana po jednu kašiku ribljeg ulja. Ono će vam dati dovoljno vitamina D, koje će vam svakako manjkati u odsustvu sunčevih zraka.

6. Pijte čaj (ne votku)

Iako će vam neki Rusi savetovati da s vremena na vreme popijete par čašica votke da biste se ugrejali, oni se grdno varaju da to pomaže, pa se nemojte ni vi prevariti. Sve što alkohol može u ovoj situaciji da vam da je osećanje da ste se ugrejali, da vam nije hladno, ali to kratko traje i može biti opasno: u stanju opijenosti vi zapravo ne osećate da vam je zaista hladno. Zato je uvek bolje piti čaj ili druga topla bezalkoholna pića.

Svako, pa i delimično kopiranje materijala Russia Beyond bez pismene dozvole i linka na originalni tekst objavljen na veb-sajtu Russia Beyond tretira se kao grubo kršenje zakona o autorskim pravima Ruske Federacije. Russia Beyond i medijski holding RT zadržavaju pravo reagovanja na slične protivpravne radnje i pokretanja sudskog postupka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati