Slobodno vreme

Direktno.rs

31. 12. 2021. 12:52 0

Obožavamo novogodišnje trake: Znate gde su nastale?

Girlande ili svetlucave trake kojima ukrašavamo novogodišnje jelke ili naše domove tokom novogodišnjih praznika, jedan su od najpopularnijih i najjeftinijih novogodišnjih i božićnih ukrasa.

Girlande se od antike koriste kao ukrasi prilikom različitih svečanosti. U antici su često bile prikazane na slavolucima, žrtvenicima, hramovima i uglavnom u visokom reljefu. Često su bile korišćene kao motiv i u antičkom slikarstvu, ali ono je do nas došlo mnogo slabije sačuvano od skulpture.Nakon srednjeg vijeka, girlande ponovo postaju uobičajen ukras u renesansi, baroku i neoklasicizmu. Kiparski oblikovane girlande često se nazivaju festoni.

Novogodišnje girlande kakve danas znamo prvobitno su smišljene i napravljene u Nemačkoj, tačnije u Nirnbergu početkom 17 veka. Osnovna ideja je bila da predstavljaju male ledenice, koje možemo videti kako zimi vise sa drveća i svetlucaju na zimskoj svetlosti, kako dnevnoj tako i noćnoj.

U početku su bile zaista pravljene od srebra, ali pošto je srebro i skupo, a i vremenom dobija tamnu patinu, koristili su se i drugi metali. Kombinacija svetlosti sveća i srebrnih tračica je bila jedinstvena i veoma brzo je postala izuzetno popularna.

Legenda o nastanku girlande

Nekada davno, živela je siromašna udovica sa svojom decom. Odlučila je da deci priredi radost za Božić. Nabavila je malo drvo i kada su deca zaspala, ukrasila ga je, kako je znala i umela figuricama koje je sama pravila od testa, grančica i drugog materijala koje je imala na raspolaganju.

Zadovoljna je otišla na počinak.

Međutim, noć je bila veoma hladna i nekoliko paukova se ušunjalo u kuću. Čim su videli drvce, krenuli su da pletu svoju mrežu. Uskoro se ni drvo a ni ukrasi nisu videli od paukove mreže. To je video anđeo i sažalio se. Pretvorio je niti paučine u srebrne mesečeve zrake i – ostalo je istorija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati