Slobodno vreme

Direktno.rs

17. 12. 2021. 18:30 0

Vladeta Jerotić: 4 koraka da postanete bolja osoba

Vladeta Jerotić, čuveni srpski akademik, psihijatar, pisac i profesor pastirske psihologije na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu, ostavio je iza sebe brojna dela sa važnim smernicama čoveku kako može da se snađe u određenoj ulozi, kako da ne zaboravi ko je i na koji način može živeti srećno, ispunjeno i u miru.

Njegove lekcije i izreke slušale su generacije, a sada vam donosimo deo iz jednog njegovog teksta u kojem ističe kako u 4 koraka možemo postati bolji ljudi.

Vladeta Jerotić je napominjao da svaku promenu treba prvenstveno započeti od sebe: "Prvi, najvažniji deo je da čovek upozna sebe. Što bolje upozna sebe, biće prema sebi tolerantniji. Ako ne poznaje sebe dovoljno, onda će svoju krivicu i svoje zlo, i svoju Senku, kako bi Jung rekao, prebacivati na drugoga. To je čuvena projekcija: nisam ja kriv, nego muž, žena, deca, sused… Treba biti tolerantan. Naš narod uvek pita: "A dokle?" Postoji trpeljivost prema sebi. Ako smo prema sebi trpeljivi, bićemo i prema drugima."

U svetu stresa, često pojačanog egoizma, trke sa vremenom, ugrožavanja prirode, materijalizma, otuđenja, važno je da svi radimo na pozitivnoj promeni - uvek i svuda. Kada menjamo sebe, već smo učinili prvi korak da promenimo i svet za bolje, a samim tim da ga ostavimo boljim generacijama koje dolaze posle nas. Patrijarh Pavle je govorio "Budimo ljudi." - rečenica koju je važno ponoviti u najizazovnijim trenucima života.

Evo kako je Vladeta Jerotić predlagao da u 4 koraka možete postati bolji čovek:

"Nezrele ličnosti su često nametljive, sklone kritikovanju drugih ljudi, stalno su nezadovoljne i uvek lako povredljive, ljubomorne su i zavidljive. Svi ljudi, doduše, nose duboko u sebi ljubomoru i zavidljivost, pitanje je koliko im vremena treba da ih prepoznaju. Prvi korak je, dakle, prepoznati da smo ljubomorni i zavidljivi. Drugi korak je moći prihvatiti dobronamernu kritiku. Treći, boriti se protiv ovih mana, što je najteže. Četvrti - istrajati". - govorio je čuveni akademik.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati