Slobodno vreme

Direktno.rs

19. 12. 2021. 16:53 0

Na 4. rođendan našeg sina saznali smo da je devojčica

Ispovest roditelja izazvala je brojne reakcije nakon što su u eseju objavili svoje iskustvo sa transseksualnim detetom. Džej Ar i Vanesa Ford su na kraju o celom iskustvu priredili i slikovnicu koja se nedavno našla u prodaji, a u eseju za today.com pišu o svom iskustvu.

Divan dan osvanuo je 21. marta 2015. godine. Slavili smo četvrti rođendan našeg najmlađeg deteta i cela kuća bila je puna dece obučenih u superjunake i Elze. Torta je bila u skladu sa temom, zaleđeni zamak. Dan je prošao u smehu i veselju, a onda je došlo vreme za spavanje. Ispratili smo najmlađe dete obučeno u haljinu Elze do kreveta.

- Nadamo se da ti se dopao rođendan, naš najdraži princezasti dečače - rekli smo mu. Okrenuo se, pogledao u majku i rekao: "Mama, ja nisam dečak. Ja sam devojčica u srcu i mozgu". Tako smo saznali da nam je dete transseksualno.

Naš dečak bio je povučen. Ni sa kim nije razgovarao. Nije voleo da ga grlimo i stalno je imao izlive besa. Bio je opsednut crtaćem "Frozen" i pola godine nosio je isključivo odeću sa Elzom.

Sada je to stidljivo, tiho dete počelo da viče: "Ja sam Eli! E-L-I!" i smejalo se, puno samopouzdanja.

Da, bili smo zbunjeni, imali smo mnogo pitanja i dosta toga nam nije bilo jasno. Ali bez obzira na to, bili smo rešeni da potpuno stanemo uz svoje dete. Druge opcije nije bilo. Mi kao roditelji imamo zadatak da istražimo sve potrebe svog deteta i pružimo mu sve mogućnosti za sreću i uspeh. Mnogi roditelji od svoje dece prave robove i insistiraju da se deca povinuju njihovim željama i planovima. Mi to nismo želeli.

Šest godina kasnije, Eli cveta. Voli školu, voli to što su i nastavnici ovorenog uma. Eli živi tačno kako želi. Zar to ne želi svaki roditelj svom detetu?

Inspirisani ovom pričom našeg deteta, napravili smo slikovnicu Kalvin, o dečaku Kalvinu koji doživljava slično iskustvo. I on, kao i Eli, otkriva roditeljima svoju pravu prirodu i uz podršku roditelja i okoline, živi najbolji mogući život.

Knjigu smo napisali za decu poput Kalvina i Eli i njihove roditelje, ali i za okolinu Kalvina i Eli. A za ovih 10 godina, i mi smo naučili mnogo toga.

Najvažnija lekcija nam je - slušajte svoje dete. Odmah nakon što nam je Eli rekla istinu, krenuli smo kod terapeuta. Terapeut nam je rekao sledeće: "Ljudi su ono što kažu da jesu sve dok vam ne kažu suprotno". To važi za odrasle ljude i decu.

Druga lekcija je da se edukujete, jer što više znate o toj temi više ćete pomoći detetu. Znajte da niste sami i okružite se ljudima u sličnoj situaciji.

Takođe, spremite se da se stalno zauzimate za svoje dete. Da biste izbegli svaki vid nasilja nad detetom, morate uvek da budete upoznati sa njegovom okolinom i da uvek budete u kontaktu sa nastavnicima i direktorima škola. I na kraju, budite srećni i ponosni jer ste odgajili dete sigurno u sebe i svoje izbore - kažu Džej Ar i Vanesa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati