Slobodno vreme

Direktno.rs

15. 09. 2021. 15:29 0

"Rok upotrebe" i "najbolje upotrebiti do": Razlika je

Postoji hrana koja je dobra za konzumiranje i nakon isteka roka upotrebe, ali važno je znati pravilno pročitati šta piše na ambalaži.

Uglavnom namirnice kojima je istekao rok upotrebe završe u kanti za smeće, što i nije loša navika, jer trovanja hranom mogu biti jako opasna. Međutim, neke od namirnica kojima je rok prošao mogu biti i dalje upotrebljive, i to bezbedno, bez straha od mogućeg trovanja.

Ono što je važno znati jeste razlika između natpisa na ambalažama kao što su: “rok uporebe” i “najbolje upotrebiti do”.

Naime, “rok upotrebe” znači da je opasno jesti proizvod nakon navedenog datuma, dok “najbolje upotrebiti do” znači da je hrana nakon toga još neko vreme jestiva.

Namirnice koje možemo jesti nakon isteka roka

Hrana koja spada u kategoriju "najbolje upotrebiti do" su keksići i žitarice, namirnice koje su mnogo slane i fermentisane, kao i one sa velikom količinom šećera.

Iako keks nakon napisanog datuma na ambalaži može postati mekši, njegova konzumacija i nakon roka biće bezopasna. Isto važi i za određene žitarice. Zahvaljujući suvoći koju keks poseduje, zdravlje neće biti ugroženo ako se jede nakon isteka roka.

Vrlo slane namirnice po pravilu ne mogu tako lako da se pokvare zbog soli, koja ih štiti. Isto važi i za fermentisane namirnice. Najbolji primer za to su kiseli krastavčići, koje možete jesti dugo nakon isteklog roka.

Takođe, velika količina šećera je vrlo delotvorna metoda očuvanja hrane, pa su slatki namazi poput džemova sigurni i nakon isteka datuma ispisanog na tegli.

I neke namirnice životinjskog porekla mogu biti jestive nakon isteka roka

Tvrdi sir možete jesti čak i ako se pojavila plesan spolja. Samo ga dobro properite i očistite od plesni. Unutrašnjost sira će ostati zdrava i jestiva. Isti princip važi i za hleb.

Što se jaja tiče, ona se nakon isteka roka još neko vreme mogu koristiti u kolačima, ili kao tvrdo kuvana u salatama. Ipak, nakon isteka datuma uporebe, jaja ne treba jesti pržena ili meko kuvana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati