Slobodno vreme

Direktno.rs

02. 04. 2021. 17:00 1

Naučnici otkrili nov uzrok HRKANJA

U nedavno objavljenoj studiji naučnici tvrde da debljina jezika jedan od mogućih uzroka hrkanja.

Studija koja je odrađena na univerzitetu u Pensilvaniji tvrdi da je jedan od uzroka hrkanja preveliki jezik i sigurno ga ne treba mešati sa bradom ili debelim vratom.

Apneja u snu se javlja kada na trenutak zaustavite disanje, a da toga niste svesni, a zatim nastavite da dišete. To se dešava zbog "prepreka" koje se javljaju u disajnim putevima - velikih krajnika, gojaznosti, devijacije septuma.

- Većina lekara nikada se nije bavila veličinom jezika kao potencijalnim uzrokom hrkanja. Sada kada smo ovo istražili znamo i možemo da predložimo terapiju u smislu uklanjanja slojeva koji ometaju disanje - objasnio je koautor istraživanja i direktor Centra za spavanje u Pensilvaniji Ričard Schvab, piše "Men's Health".Čini se da gojaznost takođe može uticati na debljinu jezika, međutim, ova tvrdnja bi trebalo da prođe još neka ispitivanja pre nego što se donesu neki zaključci.

- Neka buduća istraživanja mogu se pozabaviti koja dijeta je pogodnija za smanjenje masnih naslaga na jeziku, kao i da li se terapije koje se koriste za smanjenje masnoće na stomaku mogu primeniti za smanjenje masnih naslaga na jeziku - dodaju stručnjaci.

Dijagnozu za ovako nešto definitivno bi morao da postavi lekar, kao i da vas uputi da li treba da promenite način ishrane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati