Slobodno vreme

[ Izvor: Index.hr ]

13. 03. 2021. 14:15 0

Spašava mačke u Fukušimi: Nema srca da ih ostavi same (FOTO)

Pre deset godina Sakae Kato ostao je da spašava mačke koje su napustili mnogi prilikom bežanja od zračenja iz obližnje nuklearne elektrane.

- Želim da ostanem ovde i pobrinem se za poslednju - rekao je iz svoje kuće u kontaminiranoj karantinskoj zoni.

- Posle toga želim da umrem, bio to dan ili sat kasnije.Do sada je u svom vrtu zakopao 23 mačke, čiji su najnoviji grobovi uznemireni divljim svinjama koje lutaju opustošenom zajednicom. Pazi na još 41 mačku u svom domu i još jednoj praznoj zgradi na imanju.

Kato hranu za mačke lutalice ostavlja u spremištu koje greje parafinskim šporetom. Takođe je spasio psa Počija. Nema tekuće vode pa mora da puni boce na obližnjem planinskom izvoru i vozi se do javnih toaleta.

Ovaj 57-godišnjak, nekada vlasnik malog građevinskog preduzeća, kaže da je odlučio da ostane dok je gledao kako 160.000 ljudi napušta svoje urušene domove u kojima su bili zarobljeni kućni ljubimci.

Mačke su mu takođe dale razlog da ostane na zemljištu koje je već tri generacije u vlasništvu njegove porodice.- Ne želim da odem, volim da živim u ovim planinama - rekao je stojeći ispred svoje kuće koju sme da poseti, ali u njoj ne sme da spava jer je dvospratna drvena konstrukcija u lošem stanju.

Koto veruje da će kuća opstati još samo dve godine jer su zidovi počeli da se naginju.

Procenjuje da mesečno troši 7000 dolara na životinje, od čega deo ide za kupnju pseće hrane za divlje svinje koje se okupljaju blizu njegove kuće. Poljoprivrednici ih smatraju štetočinama, a takođe ih krive za rušenje praznih domova.

Kato je 25. februara uhapšen pod sumnjom da je oslobodio divlje svinje uhvaćene u zamkama koje je u novembru postavila japanska vlada. Jumiko Koniši, veterinar iz Tokija koji mu pomaže, rekao je kako se lokalni volonteri brinu o mačkama na njegovom posedu, ali i da je jedna uginula otkako je pritvoren.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati