Slobodno vreme

R. Ć - V. T.

18. 03. 2021. 09:30 0

"Ubiću se danas, gledajte na internetu": Možemo i moramo da zaštitimo decu

Udisanje kreme kroz nos, zatvaranje očiju klještama, inscenirano lomljenje ruke loncem za kuvanje i masovna samoubistva dece najavljena na TikToku šokirala su čitav svet i postavila pitanje koliko su naši najmlađi bezbedni na društvenim mrežama i internetu uopšte. Koliko vremena na njima provode, ko su im virtuelni prijatelji i kako mi možemo da ih zaštitimo - samo su neka od pitanja koja muče roditelje.

 

Opasni izazovi sa društvenih mreža stigli su i u Srbiju. Desetogodišnji dečak iz Rakovice pronađen je nedavno obešen u stanu, a potvrđene su dve žrtve opasnog TikTok izazova "Blackout", devojčica (10) iz Italije i tinejdžer (18) iz Pakistana. Sumnja se da se zbog ovog izazova ugušilo još 82 deteta širom sveta.

Ove vesti zabrinule su roditelje širom sveta, jer gotovo svi mališani imaju sopstveni elektronski uređaj, a jasno je da ih ne možemo kontrolisati po čitav dan. Osim opasnosti koje vrebaju sa društvenih mreža, na internetu može doći i do zloupotrebe podataka i obmane dece koja toga najčešće nisu svesna.

"Ubiću se danas, gledajte na internetu" - rečenica koju više niko nikad ne treba da čuje niti da vidi u kampanji na Internetu.

Nakon jezivih najava masovnog samoubistva dece u Rusiji na društvenoj mreži Tik-Tok i MUP Srbije proveravao je potencijalno opasne sadržaje za decu i mlade na pojedinim društvenim mrežama i apeluje na roditelje da prate aktivnosti svoje dece na internetu.

Zbog toga je potrebno posebno obratiti pažnju na to koliko informacija ostavljamo na internetu, jer smo svedoci sve češće zloupotrebe ličnih podataka, obmana i krađa, ali i manipulacije naših najmlađih. Nas starije neretko oduševe mališani koji već sa 5-6 godina budu tehnološki pismeniji od mnogih odraslih osoba, ali vreme je da se zapitamo koliko su te tehnologije sigurne. Upravo zbog svoje, ali i zbog sigurnost vaše dece, potrebno je da vi kontrolišete internet, a ne on vas.

Kako bi nam pomogao u zaštiti nas i naših najmlađih, SBB je kreirao EON Connect novu inovativnu uslugu koja omogućava potpunu kontrolu i upravljanje kućnim internetom. 

Iako ima mnoge pogodnosti, internet je često mesto puno "mračnih stvari" koje mogu ugroziti naše najmlađe, pa nam je zbog toga potreban saveznik za decu, ali i za nas same. 

Uz EON Connect aplikacije možete deci možete ograničiti pristup društvenim mrežama ili određenim kategorijama sadržaja koje smatrate neprikladnim, podesiti vreme za spavanje ili pauzirati internet u određenom delu dana na nekom od uređaja ili profila. EON Connect aplikaciju moguće je preuzeti na iOS, Android i Huawei uređaju. Ovu aplikaciju koja postaje saveznik deci, ali i roditeljima u bezbednom korišćenju interneta razvili su stručnjaci United Clouda.

Samo jednim klikom korisnici mogu da optimizuju svoj WiFi i tako obezbede najbolje performanse interneta u svom domu. Preko 200 vrhunskih stručnjaka, inžinjera programera i inovatora kreiralo je aplikaciju preko koje ćete brzo i lako, putem mobilnog telefona ili tableta upravljati svojom WiFi i LAN mrežom, kao i povezanim uređajima bilo kada i bilo gde.

Pomoću ove aplikacije birajte šta ćete da gledate, vi kontrolišiti internet, a ne on vas, i time zaštitite sebe i svoju porodicu!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati