Slobodno vreme

Direktno.rs

25. 02. 2021. 18:41 40

Vulin: Piši kao što je napisano, čitaj kao što kaže (VIDEO)

Čuvena maksima Vuka Stefanovića Karadžića "piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano" dobila je u tumačenju ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina potpuno novo značenje.

- Prestanite da nas učite kako govorimo i pišemo. Piši kao što je napisano, čitaj kao što kaže. Hvala - poručio je samouvereno Vulin iz skupštinske klupe. 

Ministar Vulin očigledno je pogrešno zapamtio princip "piši kao što govoriš, a čitaj kao što je napisano" koji je Vuk koristio kako bi sproveo reformu srpskog jezika, i prekrstio ga u nešto što samo njemu zvuči logično.

Inače, ovaj citat se u našim krajevima obično pogrešno pripisuje Vuku Stefanoviću Karadžiću. Međutim, citat je zapravo princip kojeg je izmislio nemački filolog Johan Kristof Adelung i poznat je kao "Adelungov princip".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 40

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati