Slobodno vreme

V. T.

18. 02. 2021. 14:01 0

Užasne strane Interneta: Kako da zaštitimo najmlađe?

Internet je jedan od najmoćnijih izvora informacija poznatih čoveku, ali koliko god imao svoje pozitivne strane ima isto toliko loših. Pornografija, štetna tematika poput samoubistava, anoreksije, otmica, nacizma, droge, religije, digitalno nasilje i suludi izazovi - sve ovo može dopreti do naših najmlađih. Stoga čitavo društvo, a prvenstveno roditelji treba da se posvete zaštiti onih koji su na internetu najranjiviji.

Danas se bez digitalnih uređaja i interneta, nažalost, ne može, ali deca nisu spremna za sve sadržaje koje internet nudi, posebno za one koji mogu da ih uplaše ili su na neki drugi način za njih neodgovarajući. U uzrastu kada najmanje znaju o opasnostima na internetu, roditelji mogu i treba da vrše kontrolu i nadzor nad sadržajima koje njihovu decu zanimaju.

SBB je najavio da će uskoro lansirati jednu takvu uslugu - EON Connect, koja će omogućiti da samostalno upravljate svojom WiFi mrežom. Ova usluga korisnicima omogućava uvid u to koji su uređaji povezani na njihovu mrežu, uz mogućnost organizacije i personalizacije povezanih uređaja prema profilu, i što je izuzetno važno bezbednosnu i roditeljsku kontrolu.
Prema najnovijim preporukama Američke akademije pedijatara deca mlađa od dve godine uopšte ne bi trebalo da provode vreme ispred ekrana. Deca uzrasta između dve i pet godina ne bi trebalo da provode ispred ekrana više od jednog sata dnevno uz edukativne i uzrasno primerene sadržaje i aktivnosti i uz aktivno posredovanje odraslih.

Za decu uzrasta od šest i više godina potrebno je napraviti individualni plan korišćenja digitalnih uređaja i interneta koji će osigurati da vreme za neke druge aktivnosti ne zamene u potpnosti provođenjem ispred ekrana.

Pa, ipak, istraživanja pokazuju da deca svih uzrasta u onlajn svetu provode mnogo vremena. Prema rezultatima istraživanja u okviru projekta Deca Evrope na internetu, većina dece u Srbiji, 86 odsto, koristi internet svakodnevno. Dve trećine, odnosno 65 odsto dece od devet do 10 godina pristupa internetu svakoga dana preko mobilnih telefona bez adekvatnog nadzora.

Na Internetu postoji na hiljade organizacija koje se bave mnogobrojnim načinima iskorišćavanja dece. Veliki broj su legalno prijavljena preduzeća, humanitarne ili nevladine organizacije sa pravnim identitetom. Deci se mogu predstaviti kao službe za pružanje raznih vrsta pomoći, počev od materijalnih donacija, preko psihološke pomoći.

Međutim, ispod "šarenog plašta" primamljivih mogućnosti najčešće se kriju ciljevi trafikinga, prostitucije, raznih vrsta krađa i drugih načina iskorišćavanja žrtava.

Jedno od mogućih rešenja je usluga koja bi omogućila da upravljamo našom kućnom WiFi mrežom i zaštitimo decu jeste da imamo uvid u to ko nam je "prikačen" i da svaki ukućanin ima svoj registrovani uređaj.

Roditelji sada mogu da zaštite svoju decu od potencijalnih pretnji na internetu, blokiraju pristup određenim sajtovima ili ograniče vreme korišćenja interneta kada deca previše vremena provode ispred ekrana ili je prosto vreme za spavanje.

Pomoću EON Connect aplikacije, možete da upravljate svojom kućnom mrežom bilo kad i bilo gde, ograničite ili pauzirate internet, blokirate pristup ka određenim kategorijama sadržaja, kreirate lične profile i "dodelite" uređaje na mreži za svakog člana porodice.

Ova usluga omogućava da vi kontrolišete Internet, ne on vas i da vaša mreža bude u vašim rukama, a naši najmlađi sigurni!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Čips

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati