Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

22. 02. 2021. 20:49 2

Stigao prvi snimak sa Marsa (VIDEO)

Prvi video-zapis sa Marsa, zahvaljujući NASA-inom roveru Perseverance poslat je sa Crvene planete. Perseverance, najnaprednije svemirsko vozilo koje je poslano na drugi svet, ušao je u četvrtak u atmosferu Marsa i potom sigurno sleteo u krater Jezero nakon gotovo sedam meseci putovanja, čime je započela potraga za dokazima drevnog mikrobiološkog života na Marsu.

NASA je objavila prvi video u visokoj rezoluciji sletanja rovera Perseverancea na Mars nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir.

Dok su prethodne letelice vraćale “filmove”, koji su zapravo samo slike spojene u GIF-obliku, Perseverance ima kamere sa video mogućnostima. Rover ima ukupno 23 kamere, koje uključuju i zumiranje i mogućnosti boja.

Moguće je da video može sadržati zvuk snimljen jednim od dva mikrofona rovera, koji je bio uključen da čuje zvuke ulaska, spuštanja i sletanja. Rover i njegov pričvršćeni helikopter, nazvan Ingenuity, sleteli su na Mars u četvrtak, 18. februara.

Po sletanju, rover je prenosio podatke i slike koristeći NASA-in "Mars Reconnaissance" orbiter, koji kruži planetom od 2006. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati