Slobodno vreme

Direktno.rs

18. 09. 2020. 06:31 0

Sveki početak je težak: Pet saveta da olakšate sebi

Bilo da se radi o preseljenju u novi grad, novom poslu, početku nove školske godine ili o novim životnim odlukama. Nove situacije i novo okruženje mogu da stvore određenu dozu stresa i neizvesnosti, pa je važno ostati pribran i verovati u sebe jer novi počeci su ujedno i prilika za rad na sebi. Osim toga, prilika su i za stvaranje novih priča i novih poznanstava, iskoristite to.

Kako bi svaki početak bio lakši, primenite neke od ovih univerzalnih saveta.

1. Upoznajte se s novim

Ono što bi trebalo da uradite na svakom početku je upravo upoznavanje s vašom novom okolinom. Ako se radi o preseljenju u novi grad, provedite jedan dan lutajući ulicama grada, istražujući lokacije koje ste pronašli onlajn i otkrivajući nove. Za prijatniji boravak u novom gradu svakako pronađite kafić u kojem ćete uživati u jutarnjoj kafici pa ćete se već posle par dana osećati da ste počeli da stvarate rutinu. Ako se radi o novom poslu, zamolite šefa da vas sprovede kroz kancelarije i zgradu u kojoj ćete raditi i pre službenog početka. Prvi radni dan svakako pozovite kolege na kafu posle posla kako biste čuli i od njih dobili neke korisne informacije koje možda inače ne biste.
U kojoj god se novoj situaciji našli, potrudite se maksimalno da istražite okolinu u kojoj ćete u narednom vremenu boraviti. Što pre upoznate i okruženje i nove kolege, osećaćete se mirnije i sigurnije u sebe.

2. Budite samouvereni

Pitanje koje često sebi postavljamo u novim počecima je - mogu li ja to? Ako se odmah na početku preispitujemo i imamo strah od neuspeha, naša samouverenost opada, a svaki problem s kojim se suočimo na početku čini se nerešiv. Umesto da se preispitujete, ostanite pozitivni. Prisetite se svih svojih kvaliteta i slobodno budite uzbuđeni što ćete raditi nešto novo. Novi počeci ujedno su i prilika za rad na sebi, za učenje novih stvari i upoznavanje svojih vrlina, ali i slabosti. Zapamtite, svaki novi početak je ujedno i jedno novo vredno iskustvo.

3. Nemojte odbijati pomoć

Možda i zlatno pravilo kod novih početaka je to da ne odbijate pomoć misleći da vas to čini slabima. Niko ne zna sve i to treba prihvatiti. Nalazite li se u novoj sredini, na novom poslu i okruženi novim kolegama, prihvatite svaku pomoć koja vam se pruža. Tako ćete brže naučiti neke nove stvari, a i pokazati spremnost za saradnjom i učenjem novih stvari.

4. Posvetite se stvaranju novih uspomena

Upravo zato što su neizvesni, novi počeci mogu da izazovu stres i strah. Kako biste to smanjili pronađite nekog ili nešto što vas opušta i smiruje. To može biti porodica, prijatelji, ljubimci ili neki hobi. To može biti i neka stvar u vašem novom radnom ili životnom okruženju koja vas inspiriše.

Nemojte se samo prepustiti novoj rutini. Novi počeci su odlična prilika i za nove aktivnosti i hobije koje ste oduvek hteli da započnete, ali niste pronalazili vreme za to. Pobrinite se i da vaše nove priče ostanu zabeležene. Fotografišite sve nove stvari koje su se pojavile u vašem životu jer će to jednog dana biti lepe uspomene o novom početku kojih ćete se rado uvek iznova prisećati.

5. Svakodnevno gradite motivaciju

Kod svakog novog početka ili nove odluke nailazimo na brojne izazove koji crpe našu energiju i motivaciju. Pronađite svoje zašto i istrajte u tome. To mogu biti nova znanja, novo iskustvo, nova poznanstva, nove bolje životne navike ili jednostavno prilika za novi početak. Koncentrišite se na ono što vam daje snagu i budite istrajni u svojim odlukama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati