Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Slobodno vreme

Direktno.rs

08. 11. 2019. 10:48 0

"Presudila" mu jedna rečenica: Političari ga ućutkali, citiramo ga dan danas

Njegove mudrosti neprestalno nas inspirišu i teraju na razmišljanje, a on je "ućutkan" zbog jedne rečenice. Legendarni pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik Dušan Radović - Duško platio je svojom emisijom jedan izgovoreni aforizam.

Ostao je bez posla, a kad mu je ponuđano da se vrati i nastavi svoju priču odgovor je bio jasan.

- Ja jesam mali čovek sa radija, ali nisam onaj koji se pali i gasi na dugme - rekao je legendarni Duško Radović, a evo kako se sve dogodilo.Kulta radio-emisija na Studiju B "Beograde, dobro jutro" bila je nezaobilazna od 7.15, jer je svako želeo da čuje šta poručuje Duško Radović (1922 - 1984). 

Međutim, u to vreme njegovi aforizmi, po sudu Partije, bili su nepodobni, a "prelio je čašu" onaj na račun naslednika Josipa Broza Tita.

"Ako već možemo i moramo bez Tita, možemo i bez mnogih drugih".Ispostaviće se da su ovi posle Tita bili sujetniji i surevljiviji od njega. Stvari postaju ozbiljne. Radović će ubrzo biti glavna tema Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

- Aforizmi u popularnoj satiričnoj emisiji "Beograde, dobro jutro" u poslednje vreme sve češće imaju obeležja političkih poruka sa izraženom moralističkom i demagoškom pozadinom - glasilo je saopštenje CK SKS posle koga je ukinuta emisija Duška Radovića

Presuda je izrečena!

Ubrzo sledi i gašenje emisije. Partija je, međutim, izložena velikom pritisku javnosti. Slušaoci se bune, zovu, protestuju, traže da se Duško vrati, što mu je ipak na kraju ponuđeno, a on je imao jasan odričan odgovor.

Ovo je njegova poslednja emisija "Beograde, dobro jutro", poslušajte je:Umro je od upale produžene kičmene moždine, bolesti koju izaziva jak stres dve godine posle ukidanja emisije "Beograde, dobro jutro".

Možda je manje poznato da je Duško Radović pisao i scenarija za filmove i da je upravo on "kreator" jugoslovenskog kratkog televizijskog filma "Kako su se volele dve budale". Glavni glumci bili su legendarni Milena Dravić i Dragan Nikolić koji su tokom pauze sa snimanja "pobegli" da se venčaju.

U Beogradu je 27. maja 1984. godine osnovano Pozorište Duško Radović, kao pozorište lutaka Srbije.

Duško Radović je bio strastveni navijač Fudbalskog kluba "Partizan", a na hiljade njegovih rečenica i danas rado citiramo. 

"Ko želi da je stalno u pravu mora često menjati mišljenje".

"Niko ne veruje lepim ženama. Suviše su lepe da bi bile verne. Takav je slučaj i sa pametnim muškarcima".

"Najviše vas mrze oni koji vam najviše duguju".

"Kad će taj metro? Mnogi Beograđani su već odavno pod zemljom i čekaju".

Samo ovih nekoliko njegovih mudrosti dokaz su njegove pronicljivosti i bliskosti sa ljudskom dušom.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Video dana

Kad se kućni ljubimci ugledaju na vas

Anketa

Da li će SPS i posle izbora ostati u Vladi Srbije?

Rezultati