Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Slobodno vreme

Direktno.rs

29. 11. 2019. 12:47 0

Ućutkan zbog jedne rečenice, citiran godinama: Dan rođenja Duška Radovića

Njegove mudrosti neprestalno nas inspirišu i teraju na razmišljanje, a on je "ućutkan" zbog jedne rečenice. Legendarni pesnik, pisac, novinar, aforističar i TV urednik Dušan Radović - Duško rođen je 29. novembra 1922 u Nišu.

Duško Radović je platio svojom emisijom jedan izgovoreni aforizam. Ostao je bez posla, a kad mu je ponuđano da se vrati i nastavi svoju priču odgovor je bio jasan.

- Ja jesam mali čovek sa radija, ali nisam onaj koji se pali i gasi na dugme - rekao je legendarni Duško Radović, a evo kako se sve dogodilo.Kultna radio-emisija na Studiju B "Beograde, dobro jutro" bila je nezaobilazna od 7.15, jer je svako želeo da čuje šta poručuje Duško Radović (1922 - 1984). 

Međutim, u to vreme njegovi aforizmi, po sudu Partije, bili su nepodobni, a "prelio je čašu" onaj na račun naslednika Josipa Broza Tita.

"Ako već možemo i moramo bez Tita, možemo i bez mnogih drugih".Ispostaviće se da su ovi posle Tita bili sujetniji i surevljiviji od njega. Stvari postaju ozbiljne. Radović će ubrzo biti glavna tema Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije.

 

Ubrzo sledi i gašenje emisije. Partija je, međutim, izložena velikom pritisku javnosti. Slušaoci se bune, zovu, protestuju, traže da se Duško vrati, što mu je ipak na kraju ponuđeno, a on je imao jasan odričan odgovor.

Ovo je njegova poslednja emisija "Beograde, dobro jutro", poslušajte je:

Inače, roditelji Duška Radovića bili su železničar Uglješa poreklom iz Čačka i domaćica Sofija iz Niša. Iz obe porodice je nasledio njihove najbolje osobine; sa očeve strane obrazovanje i prosvećenost, a sa majčine toplinu i marljivost. Bio je treće od četvoro dece.

Obožavao je oca uprkos tome što je bio strog i sa devet godina mu je posvetio svoju prvu pesmu. 1928. godine se sele u Suboticu gde Duško završava osnovnu školu i šest razreda gimnazije. Školovanje je nastavio u Beogradu studirajući filozofiju.

Po završetku rata postao je izvođač književnih radova i pisao je: skečeve, aforizme, najave, odjave, humoreske, pesme, priče, scenarije za igrane i dokumentarne filmove.

Širokim narodnim masama je poznat po emisiji „Beograde, dobro jutro“ u kojoj je od 1976 -1983. godine publiku zabavljao aforizmima koji su objavljeni u tri knjige i prodati u 300.000 primeraka.

Umro je od upale produžene kičmene moždine, bolesti koju izaziva jak stres dve godine posle ukidanja emisije "Beograde, dobro jutro".

Možda je manje poznato da je Duško Radović pisao i scenarija za filmove i da je upravo on "kreator" jugoslovenskog kratkog televizijskog filma "Kako su se volele dve budale". Glavni glumci bili su legendarni Milena Dravić i Dragan Nikolić koji su tokom pauze sa snimanja "pobegli" da se venčaju.

U Beogradu je 27. maja 1984. godine osnovano Pozorište Duško Radović, kao pozorište lutaka Srbije.

Duško Radović je bio strastveni navijač Fudbalskog kluba "Partizan", a na hiljade njegovih rečenica i danas rado citiramo. 

"Ko želi da je stalno u pravu mora često menjati mišljenje".

"Niko ne veruje lepim ženama. Suviše su lepe da bi bile verne. Takav je slučaj i sa pametnim muškarcima".

"Najviše vas mrze oni koji vam najviše duguju".

"Kad će taj metro? Mnogi Beograđani su već odavno pod zemljom i čekaju".

Samo ovih nekoliko njegovih mudrosti dokaz su njegove pronicljivosti i bliskosti sa ljudskom dušom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Bratska Rampa!

Zoran Živković [28.05.2020.]

Video dana

U međuvremenu u Kanadi...

Anketa

Koju domaću televiziju najčešće gledate?

Rezultati