Putovanja

Direktno.rs

07. 01. 2022. 18:01 3

Top 5 najboljih planina u Srbiji za porodični odmor

Iako su bez sumnje Kopaonik i Zlatibor u samom vrhu među zimskim destinacijama u Srbiji, mnoge porodice sa decom traže ipak neke mirnije destinacije. Na svu sreću, njih ima sasvim dovoljno u našoj zemlji.

Na neke smo možda i zaboravili, a imaju i te kako sadržaja i nadaleko su poznate po čistom vazduhu, što je u suštini najbitnije za zdravlje mališana. Uz to, na ovih pet destinacija deca mogu bezbedno uživati u brojnim zimskim atrakcijama, tako da će i njihovi roditelji biti, bez ikakve sumnje mirniji.

Nije tako jednostavno odabrati destinaciju na kojoj će podjednako ili barem približno isto uživati i roditelji i njihova deca. Uzima se tu u obzir, naravno i finansijski momenat, pa treba sve prednosti i mane konkretne planine dobro razmotriti. Ovo su neki od predloga planina za zimski odmor sa decom u našoj zemlji.

1. Divčibare

Udaljena tek oko 100 kilometara od prestonice zemlje, ova planina se nalazi na nadmorskoj visini od 980 metara, koju najmlađi odlično podnose, pa je to i razlog zbog čega se našla na listi najboljih zimskih destinacija u Srbiji za odmor sa mališanima.

Osim škole skijanja za decu, ovde funkcioniše i škola jahanja, dok su posetiocima na raspolaganju i tereni za male sportove. Mnoštvo prilično dobro obeleženih pešačkih staza je još jedna od prednosti zimovanja na ovoj planini nadomak Valjeva.

2. Rudnik

Oko 15 kilometara deli Rudnik od Gornjeg Milanovca i oko 100 od Beograda. Najviši vrh ove planine, poznat kao Cvijićev vrh, nalazi se na 1.132 metara nadmorske visine.

S obzirom na to da je od 1922. godine ova šumadijska planina proglašena vazdušnom banjom, to nije potrebno dodatno pojašnjenje zbog čega treba omogućiti mališanima da posete Rudnik. Više od 20 godina ski-staza na ovoj planini nije funkcionisala, sve dok se grupa entuzijasta nije odlučila da pokuša da je osposobi pre nekoliko godina. Ipak, mališani na ovoj planini mogu uživati u drugim aktivnostima, a najpre u igranju na svežem planinskom vazduhu.

3. Tara

Nepravedno zapostavljena, Tara se sa razlogom smatra jednom od najlepših planina u našoj zemlji.

Izuzev šetnji i korišćenja otvorenih terena za male sportove kad nema snega, posetiocima se nudi mogućnost uživanja i u skijanju. Na Tari postoji pet manjih skijališta, i to Mitrovac na Tari, Beli bor, Šljivovica, Omorika i Nagramak.

4. Javor

Na 1.537 metara nadmorske visine, u blizini Ivanjice nalazi se prava vazdušna banja. Još uvek nedovoljno turistički eksploatisana destinacija u tom delu Srbije, planina Javor takođe ima i ski -tazu, namenjenu najpre početnicima i mališanima.

Boravak na ovoj planini blagotvorno utiče na organizam, pa ne čudi što se preporučuje svima onima koji pate od astme ili bronhitisa, ali i drugih respiratornih oboljenja, kao i anemije.

5. Zlatar

Idealna planina za porodice sa bebama i malom decom, zbog odsustva gužve na prvom mestu. Na Zlataru postoji i ski-staza duga 800 metara, ali i brojni drugi sadržaji.

Smeštena u jugozapadnom delu Srbije, ova planina je okružena rekama Bistricom, Uvcem, Mileševkom i Limom. Golo brdo je najviši vrh Zlatara i nalazi se na 1.627 metara nadmorske visine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati