Putovanja

Direktno.rs

01. 01. 2022. 18:34 0

Da zimovanje ne presedne: Šta da sadrži putna apoteka

Mnogi se sa odmora vraćaju umorniji, a često im opadne imunitet, usled prehlade ili nepredviđene bolesti. Da biste sprečili nezgode na putovanjima obavezno pripremite malu putnu apoteku.

Evo šta sve treba da sadrži:

1. Probiotike i lekove protiv dijareje

Kako biste sprečili dijareju neophodno je sa uzimanjem probiotika krenete par dana pre putovanja. To posebno važi za decu, ali nije na odmet da i vi usvojite ovu praksu. Apoteci možete dodati i lekove koji služe za smirivanje creva, aktivni ugalj i lekove koji služe da zaustave dijareju.

2. Rastvor elektrolita

U slučaju da dođe do dijareje ili povraćanja, postoji mogućnost dehidratacije. Obavezno imajte pored sebe rastvor elektrolita. Ako vaš put traje duže , koristite elektrolite koje možete rastvoriti u flaširanoj vodi.

3. Sredstva protiv bolova i obaranja temperature

Pre svega spakujte toplomer. Lekovi za snižavanje temperature, ujedno su i lekovi protiv bolova. Posavetujte se sa lekarom koji je najbolji izbor za vas, posebno ako imate decu.

U slučaju da temperaturu prati groznica, zapušen nos i bol u sinusima, dobro je da imate i neki kombinovani prašak koji u svom sastavu pored supstanci za bolove ima i neki dekongestiv (za zapušen nos). To su uglavnom oni praškovi za prehladu koji se u vodi rastvaraju, a dostupni su na tržištu.

4. Za zapušen nos

Obavezno ponesite sprej ili kapi za nos, a ako imate malu decu i pomoćna sredstva za čišćenje nosa. 

5. Flastere, zavoj i sredstva za dezinfekciju

U slučaju povrede, dobro je da pored sebe imate zavoj i flastere, ali i neko sredstvo za dezinfekciju. Obično biramo etil alkohol, ali je možda bolja opcija jod jer neće stvoriti neprijatan osećaj na rani. Ovo, naravno, posebno važi ako imate decu.

6. Standardnu terapiju

Ako primate standardnu terapiju, obavezno ponesite lekove. Iako deluje čudno, mnogi ljudi zaborave na standardnu terapiju, kada su na putovanju. Ovo ne važi, kad su ozbiljnija stanja u pitanju, ali je u drugim slučajevima neophodno napomenuti.

Da li su mi potrebni antibiotici?

Antibiotike nikako ne uzimajte na svoju ruku, već samo uz konsultaciju sa lekarom. U suštini, se ovi lekovi ne prepisuju preventivno, ali ako dete recimo pati često od upale krajnika ili uha, pri čemu je utvrđeno koja bakterija najčešće izaziva problem, doktor će vam možda prepisatai antibiotik širokog spektra, koji ćete razblažiti samo u slučaju nužde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati