Putovanja

Srđan Milivojević

19. 03. 2021. 14:16 30

Desant na Mauricijus

"Šefe, opada nam rejting posle otkrića ove plantaže za proizvodnju organskog paradajza na Jovanjici": odjekivao je panični ženski glas sa zdanja na Andrićevom vencu, nadjačavjući topot potpetica od 2.000 evra po mermernim hodnicima.

Za to vreme On, nagnut nad mapom sveta, sav crven u licu, teško diše i razmišlja, dok se kraj njegove zadnjice tiska rulja podanika.

A onda je usledila komanda:

"Mauricijus mora pasti!"

"Šefe, šta če vam ricinus?": pitao je zapanjeni Babić. A onda je smelo nastavio:" Ja kad imam zatvor samo, bacim pogled na naslovnu stranu Dezinformera. To ti je šefe 2 u 1. Laksativ sa toalet papirom u istom pakovanju."

"Babiću, gubi mi se s očiju dok nisam rekao Dijani da nađe ona dva minuta sa snimka, pa da ti malo Kokeza bude cimer u zatvoru."

"I Kokeza pati od zatvora?" Ajdeeee! A koliko dugo on ne čita Dezinformer?": ponovo se oglasio Babić.

"Jedno 40 godina!": vrisnula je Vladanka kao da joj je Marjan ukrao torbu od 3.000 evra, zavalivši Babiću takvu zaušku da su mu spale naočare na slici iz vozačke dozvole koju je onomad izgubio kod Doljevca.
"Šefe, da spremim helikopter za vas?" Da nadgledate operaciju iz vazduha...: zagonento se osmehnuo Zlatibor.

"Je l' Mauricijus beše posle Mirijeva?" - pitala se neupadljiva ženska osoba, dok je sa hrpom ugovora, sveže odštampanih u Kovnici novca, hitala ka redakciji Ponoćnih Novosti.
"Glupačo!" Našli su kome da daju slučaj. Mauricijus je ostrvo. Odmah posle Ade Ciganlije!": ljubomorno joj je u prolazu dobacila Gordana, Uzela sam sve što mi život pruža.

Već sledećeg trenutka oglašena je uzbuna u ružičastoj septičkoj jami. Elitne jedinice tabloidnog izveštavanja dobile su ratni raspored sa samo jednom komandom:

"Pravac Muricijus!"

Krdo jurišnika iz brloga podignutog na mestu gde se nekada nalazila Skupština Srbije ubrzano se ukrcavalo u transportni avion! Odabrana postavka poslaničke grupe prijateljstva sa Madagaskarom, Maldivima i Mauricijusom, zauzela je svoja mesta u avionu, dok su im iz rančeva virili sveže napravljeni sendviči sa tek ubranom salatom sa Jovanjice...
Operacija koja je dobila kodni naziv "Bizonov skok", mogla je da počne.

Čim je avion poleteo oglasio se Luka Kreatura:

"Aha, pogledajte dole levo. Eno Marinikinog stana od 10.000m²."

"Budalo, to je šefova hacijenda u Jajincima!": prosiktala je Vladanka.
Kontrolor leta je zapisao da se u avionu začuo tup udarac praćen povikom: "Jao nemojte po glavi, neću vise nikad, majke mi!"

Posle pola sata, čim se malo povratio iz nesvesti, ponovo se oglasio Luka:

"Aha, vidim Marinikin stan od 10.000 m². Eno i sobarice u redu čekaju da uđu na posao!"

"Budalo, to je bata Andrejev hotel na Kopaoniku što je zidao šeik, a ono je red za ski lift! Je l' tebi nije bilo dosta?": ponovo se začuo Vladankin glas praćen novom zauškom uz jednako tup odjek.

Kontrolor leta je samo nemo slegnuo ramenima.

Jedva kolutajući očima, sa svog mesta posle 20 minuta se ponovo oglasio Luka:

"Eureka! Pronašao sam ga! Eureka! Vidim ga... eno Marinikinog stana od 10.000 m² sa 24 ulaza!": Egzaltirano je vrištala Kreatura.

"Upravo prelećemo bugarsko letovalište koje se nekada zvalo Sozopolj a danas se zove Sinišino!:" oglasio se pilot.

U tovarnom delu aviona su pljuštali udarci a kontrola leta sa Madagaskara je začula i zvuk pucanja biča praćen čovekolikim kricima.

"Nađena je karika koja nedostaje u Darvinovoj teoriji.": brzo je u dnevnik zapisao službenik kontrole leta sa Madagaskara.

"Uh, uh....Pa idiote jedan. Uh... Koliko sam ja puta... uh... kazala da se ta trava sa Jovanjice puši a ne pase! Uh, uh" sva zadihana jedva je izgovorila Vladanka vraćajući crni kožni bič u malu ručnu torbu od 3.000 evra, dok su Đuka i Opiljak od bukve polivali onesvešćenog Luku.

"Vidi Skadarlija!": iznenada je uzviknuo večiti zamenik Vesić.

"Prelećemo sirijski grad Alepo! Molim vas da se vežete!": začuo se glas pilota.

Teško dahćući Luka je pokušavao da baci pogled kroz prozor dok je Vladanka motrila na njega.

"Kakva pustinja. Mora da je Vučić već bio ovde.": ovaj put u sebi je pomislila Kreatura.

"Prelećemo Saharu i približavao se odredištu!": oglasio se pilot. Svi su uzbuđeno poustajali podmazujući pljuvačne žlezde, proveravajući i ostalo oružje kojim će najzad doakati mrskom Đilasu.

"Maaaauricijuuuuus!": odjeknulo je u tovarnom delu aviona, dok je blinkala ružičasta lampa. Čim su se otvorila vrata za iskanje, Vladanka je prva skočila u plavi bezdan. Dok je povlačila ručicu padobrana kraj nje je kao kamikaza proleteo Atlagić.

"Otvaraj padobran, crni Atlagiću!": vrisnula je Vladanka.

"Auuuu. Zaboravio sam padobran. Auuuuuuuu....Auuuuu!": zavijao je Atlagić dok je leteo ka tlu...."Al' bar ću prvi da tignem....auuuuuuuu!"

"Kakav dan za evoluciju. Pronađena je još jedna karika koja nedostaje!": zapisao je u svoj dnevnik oduševljeni kontrolor leta sa Madagaskara.

Za to vreme u vazduhu se odvijala drama epskih razmera. Kaciga koju su za potrebe Đuke specijalno za ovu priliku dva dana izlivali radnici sve tri smene železare u Smederevu, zaglavila se na vratima za iskakanje.
Posle žestoke borbe da se svi dokopaju izlaza iz aviona, nad nebom Mauricijisa otvorile su se šarene kupole padobrana sa imenima sponzora za let do ovog istorijskog mesta. Čak i iz dalekog Beograda videli su se natpisi na padobranima:

Krušik, Jovanjica, PKB, RTB Bor, pa ponovo Jovanjica... Gde je Cvijan pisalo je na transparentu koji je razvio lično Luka, dok je Vladanka vadila bič iz torbe.

Pad u okean ove skupine koja je dobrano promašila odredište je bio takav da se pokrenuo cunami koji je preko Nikšića, krenuo pravo ka Andrićevom vencu.

Posle tri meseca od Desanta na Mauricijus, sve svetske agencije su javile da su pripadnici Gorske službe spasavanja na Velikom ratnom ostrvu pronašli Aleksandra Vulina. On je po sopstvenim rečima pre oko 90 dana krenuo da spasava učesnike ovog desanta. Pre nego što se onesvestio, zapanjenim policajcima samo je uspeo da prošapuće: "Evo samo tetki iz Kanade da odnesem lek."

Šef AVačkog klana je istog dana zaustavljen na aerodromu u Surčinu kada se zamaskiran u Vojislava Šešelja uputio ka avionu za Karlobag. Prilikom hapšenja dao je kratku izjavu:

"Jebo me Mauricijus!"

Posle tri godine od već zaboravljenog Desanta na Mauricijus, do Beograda je doplivao Atlagić.

"Ljudi umalo se ne udavih!" bilo je sve što je kazao, dok su ga ubacivali u vozilo specijalne bolnice iz Gornje Toponice.

U svim školama u Srbiji čas psihologije tog dana je počeo sa predavanjem na temu:

"Posledice predoziranja vlašću sa Mauricijus sindromom!"

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati