Grad u kojem su rođeni bogovi: Teotihuakan | Putovanja | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Putovanja

Direktno.rs [ Izvor: cdm.me ]

02. 12. 2020. 10:29 0

Grad u kojem su rođeni bogovi: Teotihuakan

Pošto je drevni Egipat odavno propao, a tadašnja Grčka i Rim su izgubili moć, mistični Teotihuakan je bio na vrhuncu slave.

Njegov nastanak i dalje nije razjašnjen. Sagrađen je više od 1000 godina pre Asteka, moćnog indijanskog naroda koji je u 15. i 16. veku vladao velikim carstvom u južnom Meksiku. Upravo su oni, na svom jeziku, nahuatlu, mestu na koje su naišli dali ime Teotihuakan, što znači Rodno mesto bogova. 

U najvećem gradu pretkolumbovske Amerike živelo je 200.000 ljudi. Na vrhuncu je bio u 5. veku nakon što je drevni Egipat odavno propao, a tadašnja Grčka i Rim su izgubili moć. Evropom je tada zavladalo mračno doba, a Teotihuakan je bio na vrhuncu slave.

Oko 45 km severoistočno od grada Meksika i dalje stoje veličanstvene piramide, ali niko ne zna kome su bile sagrađene. Do prvih iskapanja došlo je početkom 17. veka, pod vođstvom meksičkog naučnika Karlosa de Siguenze i Gongore, a traju i danas.Uzduž glavne gradske ulice, poznate i pod nazivom Avenija mrtvih, nalaze se veličanstvene piramidalne građevine, palate i trgovi.

Građevine su nastajale tehnikom taluda i tablera. Talud je nagnuta površina koja se izmenjivala s vodoravnom uokvirenom površinom, tablerom kako bi nastao arhitektonski sklad. Ispod glavnog gradskog hrama - Hrama sunca, pronađen je izvor.Stanovnici su bili toliko napredni da su imali tekuću vodu, zahvaljujući naprednom sistemu. Poštovali su kult Pernate zmije i Tlaloka, boga vode, kiše i plodnosti s dugim nosom nalik na surlu.

U blizini Avenije mrtvih nalazi se Sunčeva piramida, koja je druga po veličini u Centralnoj Americi, nakon one u Čohuli. Visoka je 76 metara, a bila je još i viša, kada ju je krasilo svetište na vrhu, koje je nestalo.Za razliku od civilizacije Maja, gde je moć bila u rukama monarha koji ju je prenosio na svog naslednika, u skladu s načelima hijerarhije, u Teotihuakanu je postojao vladajući stalež u kojem su bili vojnici, sveštenici, činovnici i trgovci.

Arheološka iskapanja potvrđuju da je došlo do požara, rušenja građevina i pljačke, a nagađa se i o građanskom ratu ili napadima sa severa. Na brojna pitanja oko Teotihuakana još uvek nema odgovora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Negde u Rusiji...

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati