Zašto nedostaju nosevi kod većine egipatskih kipova? | Putovanja | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Putovanja

[ Izvor: 24Sata.hr ]

08. 08. 2020. 19:56 0

Zašto nedostaju nosevi kod većine egipatskih kipova?

Egipatski kipovi smatraju se temeljima ljudske umetnosti, ali istoričari umetnosti se pitaju 'gde su im nosevi', a nastale su brojne analize i teorije šta je moglo da im se dogodi i zašto.

Činjenica da velikom broju statua iz starog Egipta nedostaju nosevi navela je istoričare umetnosti na istraživanje kako bi otkrili da li je to samo slučajnost ili je reč o nekoj vrsti zavere.

- Nekoliko arheologa je sugerisalo kako je odsustvo nosa posledica erozije, koja pogađa velik broj starih kipova - piše "Ancient Origins".

Jaki vetrovi, premeštanje peščanih dina, tok vode i hiljade godina "pipkanja" delikatnih materijala poput mramora zasigurno mogu imati štetan efekat.

Mnogi od tih starih kipova bili su izloženi tim elementima vrlo dugo, dok su drugi ipak vekovima bili zakopani ispod blata i peska. 

Obično su upravo ekstremiteti, poput nogu i ruku, ali i nosevi, ti koji bivaju oštećeni s prolaskom vremena.

Ljudi su definitivno jedan od glavnih krivaca

Vandalizam bi mogao biti još jedan glavni faktor zašto se ovaj fenomen pojavljuje tako često. Nedavni primer, iako nije u Egiptu, je onaj kipa slavnog filozofa Aristotela, koji dočekuje posetitelje na ulazu u drevno tursko nalazište Asos.

Kip Aristotela, poznatog kao osnivača prve škole filozofije u istoriji, postavljen je 2009. godine na ulazu u drevno nalazište Asos, ali 2015. godine je vandaliziran.

- Uklonjena mu je desna ruka, a i lice je oštećeno - piše CNN. 

Nekolicina arheologa je krajem 19. i početkom 20. veka, u nedostatku "finih" instrumenata i postupaka, a u žurbi da prvi otkriju "sledeću veliku stvar" takođe oštetila pronalaske pa se smatraju odgovornim za neke od najvećih slučajeva štete.

Naravno, i religija je odigrala veliku ulogu, iako ekstremistički muslimani nisu jedini krivci za to. Hrišćani, Jevreji i mnoge druge poznate religije takođe su učestvovale u sramotnom činu vandalizma kroz vekove i odgovorni su za uklanjanje i uništavanje mnogih kulturnih i istorijskih blaga.Je li razlog rasizam?

Prema nekim naučnicima, postojali su namerni pokušaji ranih egiptologa da demantuju i sakriju činjenicu kako je drevni Egipat bio afrička kultura.

Prema pisanom izveštaju Vivanta Denona, francuskog umetnika, pisca i arheologa koji je skicirao sfingu iz Gize oko 1798. godine, činilo se da su crte lica poznatog spomenika afričkog porekla.

Međutim, ta teorija i dalje ne objašnjava zašto i na velikom broju antičkih grčkih i rimskih kipova takođe nedostaju nosevi. Iako su se neki od njih očigledno "odlomili", prilično je očigledno i da je velik broj njih ciljano skinut.

Budući da je istorijsko, arheološki i naučno dokazano da su stari Grci i Rimljani bili evropskog podrekla, u ovom slučaju rasizam verovatno nije bio razlog za namerno uklanjanje nosa na statuama.

Zabeleženo je da su kasnije egipatske dinastije često oskvrnjivale ​​statue prošlih monarha kako bi izbrisale ili umanjile njihovu ostavštinu. U tim bi slučajevima uklanjanje nosa bilo popraćeno drugim, opsežnijim izobličenjima lica, kao i uništenjem natpisa i simbola funkcije.Kao zaključak, ideja uništavanja noseva da bi se prikrila rasa pojedinca i dalje ostaje teorija bez čvrstih dokaza i arheoloških saznanja koja to potvrđuju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Muzičke stolice

Zoran Živković [21.09.2020.]


Video dana

Običan radni dan u Australiji

Anketa

Šta je za vas Goran Vesić?

Rezultati