Putovanja

Direktno.rs [ Izvor: relocationtarget.com ]

10. 03. 2020. 13:50 0

Deset najizolovanijih naseljenih mesta na svetu

Kroz razvoj čovečanstva malo je mesta gde ljudska noga nije kročila i ostavila trag. Čak i najdublje tačke u okeanima i najmračniji ćoškovi pećina bruje od ljudskog prisustva, ali nije svaka tačka koji je čovek obeležio lako dostupna. Postoje mnoga mesta koja odušu ljudskim životom, ali do njih je jako teško doći .

Neke od ovih lokacija odišu mirom i deluju kao rajska bašta dok su neke lokacije izuzetno opasne za život. Sve lokacije imaju najmanje 50 starosedeoca.

Ostrvo Palmerston

Ostrvo se nalazi 3.200 kilometra od Novog Zelanda. Na beloj peščanoj plaži redovno uživa 62 stanovnika, a 59 od njih su direktni potomci Vilijama Marstersa koji je otkrio ostrvo i bio prvi stanovnik na njemu. Stanovnici ne koriste novac za unutrašnju trgovinu nego samo kada nabavljaju namirnice sa kopna dva puta godišnje. Ako želite da turistički posetitie ostrvo znajte da je ono ipak modernizovano, postoje dva telefona, struja je dostupna šest sati dnevno, a internet četiri sata dnevno.

Supai selo, Arizoni

Iako je Veliki Kanjon najpoznatija turistička atrakcije u Sjedinjenim Američkim Državama, malo selo kraj kanjona je manje poznato i još manje posećeno. Supai selo je rezervat u kom boravi pleme Havasupai, ali do njega je poprilično teško doći. Možete jahati ili pešačiti do rezervata pošto je put poprilično divlji.

Ojmjakon, Rusija

Ako ste ljubitelj ekstrema onda dodajte Ojmjakon na vaš spisak. Ovo je jedno od najhladnijih mesta na planeti sa prosečnom temperaturom od minus 58 stepeni. 500 stalnih stanovnika ovog grada živi život bez tekuće vodu, ali zato imaju neke neobične gurmanske ponude poput zalađene ribe, zaleđenih irvasa i specijalitet zaleđenu konjsku krv sa makaronima.

Ostrvo Pitkarin, Velika Britanija

Na ostrvu živi čak 50 stanovnika, a svi turisti koji se opredele da posete ovo ostrvo prvo moraju da se voze 32 sata jahtom. Ostrvo se nalazi blizu Novog Zelanda i služi kao zvanična Britanska teritorija u ovom delu sveta.
Siva oaza, Egipat

Ovo je istorijski bitna lokacija pošto se veruje da se u ovoj oazi kupala Kleopatra, ali pošto je poprilično zabačena i pet sati autobusom udaljena od Kaira nije popularna turistička atrakcija.Ako se opredelite da posetitie oazu i istrpite vožnju od pet sati možete i vi da se kupate u istoj oazi u kojoj se u velika egipatska lepotica kupala.

Ostrvo Sokotra, Jemen

Ovo ostrvo nastanjuje čak 40.000 domorodaca, a tek 2001. godine je izgrađen prvi put koji povezuje izolovano ostrvo sa svetom. Ovde raste preko 800 retkih biljaka koje imaju čudne oblike i deluju kao da nisu sa ove planete.

Tristan da Cuhna

Ovo vulkansko ostrvo nastanjuje 258 hrabrih domorodaca koji su izgradili škole, crkve, prodavnice i celokupnu zajednicu na ovom opasnom ostrvu. Stanovništvo radi na gas pošto stuju nije moguće sprovesti, jedini kontakt sa kopnom koji stanovnici imaju je kada ih obiđe brod sa namernicama devet puta godišnje.

La Rinconada, Peru

Ovo je najviša naseljena tačka na svetu, na skoro 5000 metara visine nalazi se La Rinconada. 50.000 stanovnika koji su došli s početka 2000. godina kada je bila pomazda za zlatom, pa su ostali da žive na ovoj neobičnoj lokaciji.

Bantam, ostrvo Kokosa

Na ovom ostrvu možete naći potomke drevnog plemena Kokos Malaja koji imaju svoj jedinstven jezik i religiju, ali ostrvo nije zatvoreno. Šta više ono je velika turistička atrakcija u Australiji. Domorodci sve posetioce uče kako da rone, sufuju, traže retku faunu koja naseljuje ostrvo i još mnogo aktivnosti.

Čangtang, Tiber

Nije visoko kao što je La Rinvonada, nalazi se samo na 1.200 metara nadmorske visine, ali naziva se "Krovom ovog sveta“ i jedini stanovnici su nomadi plemena Čangpa, ali oni nisu jedini stanovnici, svoju teritoriju dele sa snežnim leopardima i jakovima. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati