Ljubav

11. 01. 2022. 08:55 1

Ne morate odmah svima reći da ste se razveli

Razvod nije sramota. Nemate čega da se stidite. Vaša je stvar kada ćete i na koji način obavestiti okolinu da je braku došao kraj, ali učinite to kratko i jasno. Više detalja zaslužuju samo najbliži. Dobro se pripremite i primite nekoliko sugestija.

Svaki razvod je drugačiji, ali svi imaju jednu zajedničku osobinu: traumu. Ako ste ostavljeni, to je teže, kada napuštate partnera, takođe nije lako.

Nekome ostaje bol, nekome griža savesti, ali gorak ukus u ustima bude i mužu i ženi koji su se rastali.

Razvod je generalno - poraz. Niste uspeli da očuvate zajednicu. Mnogima je razvod kao dobar dan, ulaze i izlaze iz njega kao leptirići koji traže novi cvet da slete. Za ozbiljnije i tradicionalnije ljude razvod je životna mrlja. U problematičnim brakovima, gde postoje nasilje, alkoholizam, zapuštanje dece i korišcenje narkotika, razvod je jedino rešenje, ali to je socijalna, a ne emotivna problematika. Nakon razvoda ne samo što počinjete novi život vec se srećete sa veoma neprijatnom dilemom: kako rodbini i prijateljima saopštiti da više niste u braku. Ne treba vam još bolnija situacija.

KAKO O BRAKU, TAKO O RAZVODU

Ukoliko ste tokom braka imali bračne probleme i govorili o njima bliskim ljudima, onda vaš razvod i nece biti neko veliko iznenađenje. Poznato je da se partneri žale jedno na drugo prilikom viđanja sa prijateljima i da neslaganja postaju hronična prica tokom ćaskanja. Dakle, u ovom slučaju možete savršeno mirno i hladno da kažete svima da je mukama došao kraj i da je brak završen. Medutim, postoje brakovi u kojima partneri nikome ne govore o problemima koji postoje između njih. Najpre, takvi čuvaju svoju privatnost i smatraju da iznošenje prljavog veša iz kuce nije pristojno. Njima ce biti mnogo teže da saopšte zašto su se razveli jer je odnos između supružnika delovao savršeno. Savet: ako ste ćutali šta vam se dešava dok ste bili u braku, nastavite tako i kada se razvedete. Zašto bi iko znao uzroke kada nisu imali pojma kako vam je bilo u zajednici? Neprijatno je da iznenada napadate partnera o kome niste imali nijednu ružnu reč da kažete dok ste bili zajedno.

BIRAJTE LJUDE

Roditeljima najpre treba nagovestiti da ćete se razvesti, a onda im to mirno i razumno reći kada taj trenutak dođe. Bilo bi dobro ne opterećivati ih detaljima, šta je ko kome rekao, da li je bilo uvreda, ružnih reči i cele ikonografije razvoda. Roditelje će zanimati najviše kako se osećate, zatim finansijska strana brakorazvodne parnice, a da ne govorimo o sudbini dece, ako ih imate. Zaštitite ih od stresa i poslužite se šablonskom rečenicom koja uvek pali: bolje dobar razvod nego loš brak. Što se ostale rodbine tiče, najbližima saopštite odmah, a daljoj familiji recite u odgovarajućem trenutku, kad se prašina slegne. Isto važi i za prijatelje i poznanike. Niste uopšte dužni ikome išta da kažete, ali naravno da ćete to reci onima s kojima ste veoma bliski. Ostali će već da čuju.

POVERAVANJE SAMO ODABRANIMA

Sigurno je da u životu imate najboljeg druga ili drugaricu sa kojima ste delili dobro i zlo. Kad takva prijateljstva postoje, to su jedini ljudi kojima možete da ispričate detalje, razloge razvoda i koliko vas je to pogodilo - ili nije. Te osobe vas najbolje znaju, ne treba vam ni previše reči, ni objašnjavanja, ni pravdanja. S druge strane, od njih ćete dobiti i najvecu utehu s obzirom na to da su svesni kakva ste ličnost i da li ste zaslužili ono što vam se dogodilo. Veoma je važno da ne zadržavate u sebi tugu, bes, razočaranje i druge neprijatne emocije koje prate razvod. Morate da imate nekoga kome ćete otvoreno da kažete kako vam je, ko je bio upućen na vaše probleme u braku i s kim možete da podelite taj prvi period nakon razlaza. Oslonite se na one prijatelje koji su se dokazali i nećete pogrešiti.

A KAKO REĆI SEBI

Drugima ce ići lakše, ali kako reći sebi da brak nije uspeo? Najgore je da sami sebe osuđujete zbog pravih ili umišljenih grešaka, neprestano vrtite u glavi trenutke za koje smatrate da su bili presudni i da se mrcvarite preispitivanjem. Šta je bilo, bilo je. Patite ako vam je teško i dajte sebi vremena za oporavak. Niste dužni da se ponašate kao da se ništa nije dogodilo. Ne morate odmah da "idete dalje", bolje predahnite malo. I tek kada se saberete i sebi priznate da je brak gotov, onda to saopštite i drugima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati