Ljubav

Direktno.rs

21. 05. 2021. 21:46 0

4 okrutna načina da povredite partnera bez reči

Tokom dana svi komuniciramo puno više nego što izgovaramo i to izrazima lica, gestovima, ćutnjom i sličnim neverbalnim signalima. Naš govor tela često može snažno da utiče na našu vezu.

Ako mislite da ste možda uništili vezu ili ste primetili da je vaš odnos s partnerom postao nezdrav, to može da bude zato što ste prestali toliko da razgovarate, uzimali ste ih zdravo za gotovo, prestali da ih slušate i ignorišete.

Ako ste partnera želeli emocionalno da povredite jer je on isto uradio vama, najbolje je prekinuti vezu. Ako je veza nezdrava i toksična, prekinite i spasite se još više emocionalnih trauma.

Psiholog Vendi Lion ističe da nikad nema razloga da nekoga emocionalno povredite.

- Ako ste zbog nečega uznemireni, budite jasni, ljubazni i direktni u komunikaciji. Naučite kako komunicirati i povezivati ​​se, a da se ne povredite - kaže ona.

Četiri načina na koje možete povrediti partnera bez da išta 'pogrešno' kažete:

1. 'Tišina'

'Tišina' je tehnika kojoj mnogi pribegavaju u vezama kada partner uradi nešto za šta ga treba 'kazniti'. Naravno, vi ćete reći da je sve u redu i da nema problema, ali vibracija koju šaljete zasigurno će zapeći partnera koji je već jako dobro usklađen s vašom uobičajenom energijom.

Ako partner prigovori zbog takvog tretmana, pravite se da ne znate o čemu priča i optužujete ga da preterano reaguje.

S vremenom, mnogi u vezama postaju sve bolji i bolji u ovoj taktici 'kažnjavanja' partnera. Napadi koji se koriste u takvom tretmanu su drugačije poze, promene u tonu glasa, drugačiji pogledi i slično, a sve to vašem partneru govori: 'volim te samo kada radiš sve po mom, ako nije tako, platićeš'.

To je umetnost suptilne okrutnosti, tiho nasilje koje ne ostavlja vidljive tragove.

2. Glumite žrtvu

Za oni koji žele da imaju kontrolu bez da ispadaju kao 'kontrol frikovi', ova tehnika je jedna od omiljenih.

Kažete partneru da želite nešto što oni ne žele da daju, a onda počinju prepirke, gnjavljenje, durenje i slično. S vremenom, partner se toliko izmori da na kraju preko volje pristane.

Ali to mnogima nije dovoljno, žele 'uslugu s osmehom' pa pitaju šta nije u redu i što se događa da se ponašaju kao žrtve partnerove loše energije.

Ako to i vi radite, čestitamo, uspeli ste da dobijete šta ste hteli ignorišući partnerova osećanja, a onda ste ih još i proglasili zlikovcima tako što ste se ponašali kao žrtva.

3. Emocionalni nasilnik

S ovim pristupom, ne pristajete na 'ne' i to tako što pojačavate glasnoću svojih reči. Cilj je da kod partnera stvorite toliki pritisak da on na kraju popusti, a tehnike kojima se emocionalni nasilnici koriste su: gnjavljenje, napadanje, održavanje predavanja, vikanje i pametovanje.

Poruka je jasna, pritisak neće popustiti sve dok ne bude po vašem.

Neki čak odu i korak dalje te pribegnu i fizičkom nasilju, a to je granica koju niko ne bi smeo da pređe.

4. Uskraćujete partneru ono što mu treba

Otkrivate samo delove onoga što znate i ostalo zadržavate za sebe kako bi zadržali kontrolu.

To se postiže tonom glasa, tempiranjem, i uskraćivanjem onoga što je vašem partneru potrebno od vas, a to je ljubav, privrženost i pažnja.

To može izgledati tako da vam partner pokušava reći kakav im je bio dan, a vi kratko slušate, a onda pre kraja promenite temu. Ili dok vam partnerka nešto govori, vi kopate po mobilnom, a možete se i praviti da pratite, ali zapravo vam nije stalo do toga što onaj drugi govori.

Vibracija koju tako šaljete govori partneru: to što govoriš je bitno, ali neću te slušati pažljivoo jer sam ljuta i ti ne možeš da uradiš ništa u vezi toga pa ću raditi sve što mogu da se osećaš loše sve dok meni ne bude bolje.

Kako reagujete kada povredite partnera?

Kod gore navedenih ponašanja, povređena strana često na kraju prozove partnera/icu zbog toga.

To može da uništi vezu, ali može biti i prilika za rast. Međutim, do rasta ne može da dođe sve dok oba partnera ne priznaju sve ponašanje kojim neverbalno povređuju jedno drugo i ne obećaju da će se promeniti.- Kada vaše radnje ili reči povrede partnera i oni vas prozovu zbog toga, možda ćete se automatski braniti. Možda ćete koristiti fraze poput: 'nisam to uradio', nisam to mislio da uradim' ili 'ti si me naterala na to'. Ako želite da sačuvate vezu, prepoznajte svoje nasilničko ponašanje pre nego što ga primenite i pokušajte ga zaustaviti - savetuje psiholog.

Da bi popravili neverbalnu komunikaciju u vezi, morate raditi na promeni svog stava.

Ako vam je zaista stalo do vaše veze, recite partneru koliko vam je žao zbog vašeg ponašanja i ignorisanja njihovih osećanja. Pokažite im da ćete odsad biti pažljiviji i da pokazivanje ljubavi više neće biti jednostrano.

Ako ste uistinu povredili partnera, iskreno se izvinite i recite da vam je žao. Morate se nadati da će prihvatiti izvinjenje.

Psiholog savetuje da kažete: 'Zabrljao sam. Žao mi je što sam te povredio. Ozbiljno želim da uradim sve što mogu kako se to više ne bi ponovilo'.
Istina je da svi "emitujemo" pozitivne i negativne vibracije, nekad čak i bez da smo toga svesni. Ipak, treba biti pošten i priznati da smo svi duboko svesni kada se ponašamo na neki od gore navedenih načina i znamo kada smo povredili partnera i isto tako i znamo što treba prestati raditi kako bi popravili odnos u svojoj vezi, piše YourTango.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati