Ljubav

Direktno.rs

20. 05. 2021. 21:57 0

Sve više parova se razvodi u starijim godinama

Kad se stariji par razvede, nakon dugogodišnjeg braka, počnu da kruže različite glasine. Obično su pretpostavke da neko prolazi kroz krizu srednjih godina ili da postoji ljubavnik ili ljubavnica.

Jedan muškarac prokomentarisao je svoj razvod psihološkinji Kathy McCoy: "Siguran sam da postoje neki stariji razvedeni momci koji se uklapaju u lude stereotipe. Ali moje je mišljenje sledeće: ne ostavljaš brak od četiri ili pet decenija impulsivnom odlukom ili zbog bilo koga drugoga. Moja supruga i ja bili smo nesrećni dugi niz godina, ali voleli smo našu decu. Takođe smo se dugo voleli. Tako smo se trudili. Otišao sam tek kad sam shvatio da je moj život u pitanju - da me stres naše nesreće zajedno ubija polako, ali sigurno."

Postoji dugačak popis stvari koji ljudi navodno znaju o razvodu u ozbiljnim godinama, ali stopa takvih razvoda se udvostručila za manje od 30 godina.

Broj razvoda

Broj takvih razvoda se udvostručio od 1990, ali je još ređi od razvoda među osobama mlađim od 50 godina. Mnogi parovi iz generacije naših roditelja i stariji oklevali su da se razvedu zbog stigme razvoda pa su radije bili nesrećni. Na primer, 1990. na hiljadu razvedenih parova, samo 5 parova je bilo starije od 50 godina. Ta brojka se promenila 2010. pa je 10 parova od hiljadu razvedenih starije od 50.Bračna prošlost je razlog

Najbitniji faktor rizika za razvod nije životna tranzicija, poput odlaska dece, nego bračna prošlost. Prema nedavnoj studiji, oni koji su se ranije razveli imaju veću verojatnoću da se ponovno razvedu, isto tako oni koji su u braku kraćeg trajanja imaju veću verojatnoću za razvod.

Razvod će uticati na decu bez obzira na njihove godine

Deca se bore sa stvarnošću roditeljskog razvoda bez obzira na njihove godine. Dok mnogi parovi ostaju zajedno sve dok deca ne porastu, razvod je težak za decu bilo kojih godina i može negativno da utiče na odnose između roditelja i dece. Jedna studija je pokazala, na primer, da odrasle kćeri mogu pokušati da okrive očeve za razvod, a može doći i do promene porodične dinamike, na primer - razvedene majke postaju zavisne od svoje djece.

Tuga će se pojaviti i u dogovorenom razvodu

Žalost se može zadržati dugo nakon završetka braka, čak i kad se parovi dogovorno razvedu. Nakon što izbaci ljutnju nakon razvoda, osoba može žaliti za onim što je bilo dobro čak i ako nema želju da se pomiri.

Razvod može obezbediti bolje zdravlje

Ponekad je poboljšanje zdravlja i sreće u novom i drugačijem životu pozitivan kraj. Ponekad je olakšanje i mir nagrada nakon završetka burnog odnosa, a ponekad je ponovno pronalaženje ljubavi pozitivan rezultat bolnog procesa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]

Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati