Ljubav

Direktno.rs

05. 03. 2021. 20:32 0

Parovi sa dobrim seksualnim životom jedno rade drugačije

Ne radi se o nekim akrobacijama u krevetu, već o sposobnosti da pravilno komuniciramo o svojim potrebama i željama, istovremeno poštujući i ceneći partnera.

Razgovor o seksu u vezi i postavljanje pravih pitanja važan je deo svake veze. Ali kako izgleda zdrav razgovor o seksu?

- Zdravi parovi ne smatraju da je razgovor o seksu velika stvar. Ključ dobre seksualne komunikacije je doslednost. Predigra počinje onog trenutka kada se ujutro probudimo. Moramo da komuniciramo o svojim potrebama. Moramo da pronađemo kompromis, udovoljimo jedni drugima i ohrabrimo se - rekla je Džeki Golob, savetnica za mentalno zdravlje i terapeut za seks i veze.

- Jedna od prednosti razgovora o seksu je ta što nema neprijatnosti. Dobar seks se neće dogoditi sam od sebe. Parovi treba da teže ka održavanju strasti zdravom komunikacijom, kaže Cai Krov, licencirani profesionalni savetnik i sertifikovani seksualni terapeut.

- Uspešna komunikacija o seksu je veština i njeno poboljšanje neizbežno će dovesti do bolje celokupne komunikacije u vašoj vezi - dodaje Karol Kvin, seksolog.

O ovih šest stvari razgovaraju svi parovi s dobrim seksualnim životom

1. Redovno o tome razgovaraju i u pravo vreme

Zdravi razgovori o seksu treba da budu redovna pojava. Važno je da parovi razgovaraju o svemu, od želja do konkretnijih pitanja povezanih s intimnošću. I, kako naglašava Kvin, vreme je vrlo važno.

- Nije samo ono što kažete, već kada to kažete - kaže ona.

Drugim rečima, morate da znate kada je ispravno razgovarati o seksu. Takvi razgovori će izvesti na dobar put samo ako su oba partnera voljna da razgovaraju.

- Dobra komunikacija znači da je vaš partner emocionalno sposoban za takav razgovor - dodaje.

Prilikom razgovora važno je dobro slušati.

- Aktivno slušanje omogućuje parovima da ne čuju pogrešne stvari i da razumeju ono što partner pokušava da im objasni. Ako se nešto pogrešno protumači, moglo bi da dođe do sukoba - objašnjava Kvin.

2. Planiraju seks i pričaju o sledećem

- Izgovori poput 'Preumoran sam' ili 'Prezaposlen sam', ujedno pokazuju partneru da nam je manje važan. Čak je zdravo zapisivati datume kada ćete imati odnose i planirati vreme za seks - kaže Džeki.

Što je najvažnije, parovi bi trebalo da sednu i razgovaraju o danima u kojima i jedno i drugo imate manje posla. Zatim taj dan stavite u kalendar i s iščekujte ga.

- Nedelju dana pre seksa, ili nekoliko dana možete da zadirkujute jedno drugo kako bi se vaša želja što više povećala - dodaje Džeki.
Ako ste zakazali seks to će povećati komunikaciju o predstojećem seksu, ali takođe prirodno povećava i komunikaciju o seksu u celini.

3. Otvoreno razgovaraju o onome što vole, a šta ne vole

Spisak seksualnih želja je sjajan. To može dovesti do dubljih razgovora i uzbudljivih novih avantura u spavaćoj sobi. Ali, to nije pravni dokument koji ste vi ili vaš partner dužni da ispunite. Prenošenje te stvarnosti, ključno je za zdrav seksualni život.

- Svaki partner mora da se oseća sigurno i smireno. Seks je igra za odrasle - maštovita i slobodna. Zdravi parovi komuniciraju o tome šta vole, a šta ne vole. Prema tome mogu i da odrede želje drugog partnera. Loša komunikacija u vezi s onim što radite ili ne, može uneti negativnu energiju u vezu, što će samo smanjiti vaše strasti - kaže Džeki.

4. Razgovaraju o stvarima koje ih pokreću i ne sramote svog partnera

- Svako može da ima mesto na telu koje ako ga dodirnete izaziva nelagodu, poput nekih problema u prošlosti ili slično. Parovi koji uspešno komuniciraju će bez problema rešiti ovakve stvari. Kada se pojave takvi problemi, zdravi parovi to odmah saopšte i reše problem bez krivice - objašnjava Kvin.

U bilo kojoj raspravi o rodu, nikada ne prebacujte krivicu na svog partnera ili ga sramotite, posebno kada su u pitanju prošli problemi.

- Pokretanje rečenica poput "Ti uvek ..." ili "Nikad ..." pokazuje da svu krivicu snosimo na partnera, umesto da gledamo svoju ulogu u svemu tome - dodaje on.

5. Razgovaraju o seksualnim pozama, igračkama ...

Zdravi parovi znaju kako da klasifikuju svoje lične seksualne sposobnosti i sklonosti na osnovu nivoa udobnosti, granica, uzbuđenja i radoznalosti.

- Nemate seksualne sklonosti partnera. Baš kao i hrana, vi ili vaš partner možete biti raspoloženi za različite stvari u različito vreme - kaže Kej.
Redovno savetuje parove da komuniciraju isticanjem tri kolone seksualne aktivnosti. Prva kolona sadrži ono što volite i šta ćete raditi. Drugo, šta biste mogli da probate. I treće, ono što apsolutno nećete uraditi.

Ova vežba je odličan način da pojačate komunikaciju ako su vam signali zamućeni, kao i da steknete bolju predstavu o tome šta vaš partner voli tokom seksa.

6. Razgovaraju i cene međusobne seksualne sposobnosti

Prema Džeki ljudi su programirani da razmišljaju negativno, a seks je često područje komunikacije u kojem određene fraze mogu da imaju trajan uticaj.

- Za svaku negativnu misao ili komentar koji čujemo potrebno nam je 3 do 5 pozitivnih da bismo preoblikovali svoj mozak i obnovili negativnost koju smo čuli. Zdravi parovi se razumeju i cene. Obavezno se usredsredite na pozitivno i podelite sa partnerom. Tokom razgovora su otvoreni, iskreni i angažovani. Ako naučite koje će se fraze, vrste pitanja ili nagrade osećati sigurnije, vaša sposobnost komunikacije u spavaćoj sobi i izvan nje biće poboljšane - objašnjava Džeki.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]

Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati