Parovi sa dobrim seksualnim životom jedno rade drugačije | Ljubav i seks | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Ljubav i seks

Direktno.rs

05. 03. 2021. 20:32 0

Parovi sa dobrim seksualnim životom jedno rade drugačije

Ne radi se o nekim akrobacijama u krevetu, već o sposobnosti da pravilno komuniciramo o svojim potrebama i željama, istovremeno poštujući i ceneći partnera.

Razgovor o seksu u vezi i postavljanje pravih pitanja važan je deo svake veze. Ali kako izgleda zdrav razgovor o seksu?

- Zdravi parovi ne smatraju da je razgovor o seksu velika stvar. Ključ dobre seksualne komunikacije je doslednost. Predigra počinje onog trenutka kada se ujutro probudimo. Moramo da komuniciramo o svojim potrebama. Moramo da pronađemo kompromis, udovoljimo jedni drugima i ohrabrimo se - rekla je Džeki Golob, savetnica za mentalno zdravlje i terapeut za seks i veze.

- Jedna od prednosti razgovora o seksu je ta što nema neprijatnosti. Dobar seks se neće dogoditi sam od sebe. Parovi treba da teže ka održavanju strasti zdravom komunikacijom, kaže Cai Krov, licencirani profesionalni savetnik i sertifikovani seksualni terapeut.

- Uspešna komunikacija o seksu je veština i njeno poboljšanje neizbežno će dovesti do bolje celokupne komunikacije u vašoj vezi - dodaje Karol Kvin, seksolog.

O ovih šest stvari razgovaraju svi parovi s dobrim seksualnim životom

1. Redovno o tome razgovaraju i u pravo vreme

Zdravi razgovori o seksu treba da budu redovna pojava. Važno je da parovi razgovaraju o svemu, od želja do konkretnijih pitanja povezanih s intimnošću. I, kako naglašava Kvin, vreme je vrlo važno.

- Nije samo ono što kažete, već kada to kažete - kaže ona.

Drugim rečima, morate da znate kada je ispravno razgovarati o seksu. Takvi razgovori će izvesti na dobar put samo ako su oba partnera voljna da razgovaraju.

- Dobra komunikacija znači da je vaš partner emocionalno sposoban za takav razgovor - dodaje.

Prilikom razgovora važno je dobro slušati.

- Aktivno slušanje omogućuje parovima da ne čuju pogrešne stvari i da razumeju ono što partner pokušava da im objasni. Ako se nešto pogrešno protumači, moglo bi da dođe do sukoba - objašnjava Kvin.

2. Planiraju seks i pričaju o sledećem

- Izgovori poput 'Preumoran sam' ili 'Prezaposlen sam', ujedno pokazuju partneru da nam je manje važan. Čak je zdravo zapisivati datume kada ćete imati odnose i planirati vreme za seks - kaže Džeki.

Što je najvažnije, parovi bi trebalo da sednu i razgovaraju o danima u kojima i jedno i drugo imate manje posla. Zatim taj dan stavite u kalendar i s iščekujte ga.

- Nedelju dana pre seksa, ili nekoliko dana možete da zadirkujute jedno drugo kako bi se vaša želja što više povećala - dodaje Džeki.
Ako ste zakazali seks to će povećati komunikaciju o predstojećem seksu, ali takođe prirodno povećava i komunikaciju o seksu u celini.

3. Otvoreno razgovaraju o onome što vole, a šta ne vole

Spisak seksualnih želja je sjajan. To može dovesti do dubljih razgovora i uzbudljivih novih avantura u spavaćoj sobi. Ali, to nije pravni dokument koji ste vi ili vaš partner dužni da ispunite. Prenošenje te stvarnosti, ključno je za zdrav seksualni život.

- Svaki partner mora da se oseća sigurno i smireno. Seks je igra za odrasle - maštovita i slobodna. Zdravi parovi komuniciraju o tome šta vole, a šta ne vole. Prema tome mogu i da odrede želje drugog partnera. Loša komunikacija u vezi s onim što radite ili ne, može uneti negativnu energiju u vezu, što će samo smanjiti vaše strasti - kaže Džeki.

4. Razgovaraju o stvarima koje ih pokreću i ne sramote svog partnera

- Svako može da ima mesto na telu koje ako ga dodirnete izaziva nelagodu, poput nekih problema u prošlosti ili slično. Parovi koji uspešno komuniciraju će bez problema rešiti ovakve stvari. Kada se pojave takvi problemi, zdravi parovi to odmah saopšte i reše problem bez krivice - objašnjava Kvin.

U bilo kojoj raspravi o rodu, nikada ne prebacujte krivicu na svog partnera ili ga sramotite, posebno kada su u pitanju prošli problemi.

- Pokretanje rečenica poput "Ti uvek ..." ili "Nikad ..." pokazuje da svu krivicu snosimo na partnera, umesto da gledamo svoju ulogu u svemu tome - dodaje on.

5. Razgovaraju o seksualnim pozama, igračkama ...

Zdravi parovi znaju kako da klasifikuju svoje lične seksualne sposobnosti i sklonosti na osnovu nivoa udobnosti, granica, uzbuđenja i radoznalosti.

- Nemate seksualne sklonosti partnera. Baš kao i hrana, vi ili vaš partner možete biti raspoloženi za različite stvari u različito vreme - kaže Kej.
Redovno savetuje parove da komuniciraju isticanjem tri kolone seksualne aktivnosti. Prva kolona sadrži ono što volite i šta ćete raditi. Drugo, šta biste mogli da probate. I treće, ono što apsolutno nećete uraditi.

Ova vežba je odličan način da pojačate komunikaciju ako su vam signali zamućeni, kao i da steknete bolju predstavu o tome šta vaš partner voli tokom seksa.

6. Razgovaraju i cene međusobne seksualne sposobnosti

Prema Džeki ljudi su programirani da razmišljaju negativno, a seks je često područje komunikacije u kojem određene fraze mogu da imaju trajan uticaj.

- Za svaku negativnu misao ili komentar koji čujemo potrebno nam je 3 do 5 pozitivnih da bismo preoblikovali svoj mozak i obnovili negativnost koju smo čuli. Zdravi parovi se razumeju i cene. Obavezno se usredsredite na pozitivno i podelite sa partnerom. Tokom razgovora su otvoreni, iskreni i angažovani. Ako naučite koje će se fraze, vrste pitanja ili nagrade osećati sigurnije, vaša sposobnost komunikacije u spavaćoj sobi i izvan nje biće poboljšane - objašnjava Džeki.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Dijalog o fer izborima

Zoran Živković [12.04.2021.]

Video dana

Idioti sa Kariba

Anketa

Da li Ana Brnabić ima svoj stav?

Rezultati