Ljubav

Direktno.rs

24. 02. 2021. 12:09 0

12 stvari koje treba i osam koje ne treba raditi posle RASKIDA

Ne morate tu osobu zauvek izbrisati iz života, ali ako je vaša romantična veza zaista gotova, neka ostane tako. Moraćete da se uravnotežite i ponovo uđete u svoj život kao samac.

Raskidi su zaista užasni, ali s vedrije strane, oni nude jasan izbor da posle toga možete ili da plačete, šaljete pijane poruke i molite ih da se vrate ili možete da se nositi s tim kao snažna, kontrolisana, odrasla osoba koja i jeste. Pogodite na koji ćete izbor biti najponosniji?

Što bi trebalo da uradite odmah posle raskida?

Kako biste se najbolje pobrinuli za svoje sveže slomljeno srce, važno je da date sebi vremena da oplačete kraj vaše veze. Dugujete sebi puštanje besa, slomljenog srca i tuge na bilo koji način (ako time ne povredite nikoga, uključujući i sebe).

- Raskidi su tužni. Ponekad u vama ostane samo bes, ali prepustite se svojim osećanjima - svima njima. Oni su deo tuge. Ako možete, nemojte ići prebrzo, čak i ako deluje nepodnošljivo biti sam - predlaže psihoterapeutkinja dr. Sandra E. Cohen.Šta muškarci obično rade posle raskida?

Verovali ili ne, muškarci se isto tako mogu da se raspadnu zbog raskida. Dok će neki da tuguju razgovarajući sa svojim prijateljima, drugi će izlaziti i tražiti naklonost i pažnju drugih ljudi. Međutim, te veze nisu namenjene trajanju i zbog njih se na kraju mogu osećati još gore.

Ako ste nedavno raskinuli vezu, nije lako ići napred. Ali to možete najlakše proći koncentrisanjem na svoje mentalno zdravlje, lečenjem sebe dobrotom i saosećanjem, shvatanjem onoga što želite u ljubavnoj vezi i odvajanjem od bivšeg.

Sigurno će trebati vremena, ali zbog onog što je pred vama, vredi. Umesto da svoju tugu utapate u suzama, evo šta treba da uradite posle raskida da biste se prepustili ozdravljenju i krenuli dalje.

12 stvari koje treba uraditi posle raskida:

1. Prekinite svaki kontakt

Ne morate ih zauvek izbrisati iz života, ali ako je romantična veza zaista gotova, neka bude gotova. Moraćete da se uravnotežite i ponovo uđete u svoj život kao samac. Osim toga, budimo realni: ako dvoje ljudi ne sednu i oboje se ne slože da ne žele romantičnu vezu, neko je verovatno povređen i čezne za još.

Tražiti od partnera da odmah uskoči u zonu prijatelja (ili to očekujete od sebe) zaista je nepravedno. Takođe bi to moglo da stvori scenario koji čine stvarno prijateljstvo nemogućim.

2. Dopustite sebi tugovanje

Ideja da su ranjivost i osećanja znakovi slabosti je zabluda. Istina je da je gubitak nekoga koga volite (i budućnost koju ste s njima zamislili) zaista težak. Dopustite sebi da osećate ono što osećate bez predrasuda i krenite kroz to razumnim tempom koji vama odgovara.

3. Plačite ako vam je potrebno

Raskidi su stresni, a istraživanja su pokazala da emocionalne suze u sebi nose hormone stresa.

4. Skinite ružičaste naočare

Da, bilo je dobrih dana jer inače verovatno ne biste bili u vezi. Ali ako je vaš bivši sebičan, nezreo, emocionalno nesposoban ili sjajna osoba koja jednostavno nije bila za dugotrajan odnos, zaboravite da vam to dugoročno neće ići u korist.

5. Zapamtite da se ne radi o pobedi

Ne u tom smislu da im se osvetite ili ih rastužite. Radi se o tome da budete najbolji u svom najboljem životu jer to zaslužujete. Poželite im dobro i setite se da više nisu deo vašeg života.

6. Usresredite se na ono što ste naučili, a ne na ono što ste izgubili

Svi mi imamo životnih mudrosti za podeliti, a čak i veze koje ne traju večno imaju smisla. Usresredite se na to kako ste rasli, šta ste naučili i na čemu ste zahvalni.

7. Oslonite se na svoje prijatelje

Sad ne možete izaći napolje, ali sigurno ih možete pozvati kod sebe, otvoriti vino i pogledati komediju koja će vas podsetiti da u životu još uvek imate ljubavi i smeha. Čak razmislite i o putovanju s prijateljima. Krenite na vikend na izlet s prijateljicama, provedite vreme smejući se i pružite sebi priliku da se osećate dobro s ljudima kojima najviše verujete.

8. Zapamtite da to što neko ne želi da bude s vama ih ne čini lošom osobom (i obrnuto)

Nemojte se ljutiti na nekoga jer jednostavno ne želi da nastavi vezu. Svi imamo pravo da ostavimo nešto što nam ne odgovara. Veze ne traju zauvek i niko ne bi trebao da uverava drugu stranu da ostane u njoj.

9. Dajte sebi malo ljubavi i pažnje

Terapeutkinja za veze Debora Rot objašnjava: 'Ako je ikad bilo vreme za radikalnu brigu o sebi, onda je to posle raskida. Uključite se u ozbiljnu ljubav i brigu prema telu - uživajte u penušavoj kupki ili idite na manikir i pedikir'.

10. Uradite nešto da poboljšate život onima oko sebe

Može da zvuči primamljivo pasti u depresiju i samosažalijevati se, ali sada je savršeno vreme za 'davanje'. Volontirajte za one manje srećne, ponudite se da pričuvate bebu komšinici dok ona odspava ili jednostavno pošaljite zahvalnice ljudima u vašem životu koji uvek čuvaju vaša leđa.

11. Budite zahvalni za sve ostalo u svom životu

Kad se probudite, zaustavite svoje misli i okrenite misao: 'Kako ću živeti bez njega?' u misao: 'Zahvalna sam na životu koji sam postigla bez njega'. Zatim izgovorite barem pet stvari na kojima ste zahvalni. Osećaćete se bolje, sigurno.

12. Zapamtite da su ta osećanja privremena

Možda nećete verovati, ali proći će i to. Ovo nije vaše prvo slomljeno srce i verovatno nije ni poslednje. Svi u životu prolazimo kroz uspone i padove i da je on ili ona zaista vaša 'velika ljubav', ne bi raskinuli.

Šta bi trebalo da izbegavate da radite posle raskida?

Najvažnije je da ne pokušavate da vratite bivšeg. Bez obzira zašto ste raskinuli, poštedite se dodatnih povređivanja. Takođe se pobrinite da ne poludite, loše pričate o sebi, ne preterujete, prerano se sastajete s nekim novim ili da se ne oslanjate na podršku prijatelja i porodice. Sada je pravo vreme za podršku.

Osam stvari koje ne treba raditi posle raskida

1. Ne šaljite dugačke poruke ni pijani ni prisebni

Zapišite ih i izbrišite ili ih pošaljite pouzdanom prijatelju i razgovarajte o tome. Verovatno se osećate poprilično sukobljenih ili negativnih emocija, a slanje istih u stvarnom vremenu samo će vam pomoći da izgubite verodostojnost.

2. Ne menjajte drastično svoj izgled

Želite novi karmin ili da isprobate novu boju noktiju? Samo napred. Razmišljate o šišanju kose ili farbanju iz crne u plavu? Pričekajte 90 dana (ili prvo isprobajte periku).

3. Nemojte biti super ljuti i ogorčeni

Da, možda su vas zeznuli, lagali, slomili srce ili izneverili vaše poverenje, ali ako se ljutite na njih, neće im biti više žao niti će oni postati bolja osoba.
Zapravo će vam biti neprijatno da budete u njihovoj blizini, čak i ako ste sami. Vreme je da se usresredite na ispunjavanje svog života stvarima koje vas čine srećnima i donose vam radost, a ne na one zbog kojih se osećate jadnima.

4. Ne molite ih da se vrate

Ne samo da ste bolji od toga, već ste i previše pametni za to! To nikad ne uspe i samo delujete kao da se ne cenite. Neko ko želi (i zaslužuje) da bude s vama boriće se za vas, a ne argumentovati protiv vaše želje da to rešite.

5. Ne razmišljajte iracionalno

Najgore što možete da uradite je da sednete na kauč i uverite se da je to dokaz da A) nikada nećete pronaći pravu ljubav, B) ne možete nikome verovati, C) nikada nikoga upoznati u pravo vreme ili D) umreti sami.

6. Ne vrebajte njihove društvene mreže

Ne morate ih izbrisati, ali ih možete otpratiti ili im čak reći da ih morate izbrisati dok ne budete spremni za prijateljstvo (ako se to ikad dogodi). Verovatno ćete biti u iskušenju da pogledate i 'videti na čemu su' ili proći kroz njihove fotografije, što je u najboljem slučaju 'emocionalno rezanje'.

7. Nemojte da popunjavate prazna mesta

Ako ste primetili da se sprijateljio s drugim ženama i da im se sviđaju njihove fotografije ili slušate priče o tome koga viđa, budite sigurni da ne počnete stvarati priče u svojoj glavi ili krenete svoje maštanje uzimati kao činjenicu. Osim toga, setite se šta smo prethodno rekli o njegovim društvenim mrežama. Prestanite to da radite!

8. Ne doživljavajte raskid kao neuspeh

Niste 'propali'. Raskid veze koja vam ne odgovara je uspeh koji vam omogućava slobodu da pronađete onu koja jeste.

- Dopustite sebi da oplakujete gubitak ove veze, bilo da se radi o dobrom plaču (možda nekoliko njih) ili o dnevnicima o onome što će vam najviše nedostajati i što vam je drago da ostavljate za sobom - preporučuje Roth, piše "Your Tango".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati