Ljubav

Direktno.rs

05. 10. 2020. 13:24 2

"Pogledao je tako da shvatim da o ljubavi blage veze nemam"

Pismo jedne ćerke o majci i ocu, njihovoj bezuslovnoj ljubavi i zaključkom koji šalje poruku da žrtva za drugoga itekako ima smisla nasmejaće vas i podstaći na razmišljanje.

Na Fejsbuku se pojavio post o jednoj ljubavi koja je preživela ratove, izrodila decu, unuke, a i dalje gori i kako kaže autorka u toj ljubavi baka od 76 godina u dedi od 81 godinu još uvek vidi svoje sutra.

Post prenosimo integralno:

Jedan čovek i jedna žena

Pre dva dana dođoše mi u posetu majka i otac.

Moja majka, čuvena po rečenicama iz izbeglištva - "Mene će da premjeste u kolektivni smještaj u Zaječaru? Poslije Beograda za mene samo Njujork!" i "Kakve veze ima što sam dobila u Crvenom krstu b'jele sandale, idu mi uz Unprofor" vrhovni je komandant naše porodice.

Ako se nekad u životu i desilo da nije bilo po njenom, to je bilo samo zato što smo svi mi pukli i nismo normalni.

Sa 76 godina svaku priču počinje sa istom rečenicom aludirajući na moje bračno stanje "da je meni 46 godina pitala bih pošto je Beograd" i strogo i dalje kontroliše sve naše odluke, puteve, namere, a ponekad nam se čini i snove.

Tata mi je, dok je bila u kupatilu, saopštio da su to jutro očistili i ispremetali ceo podrum i potom došli kod mene.

Njoj je, naime, ponestalo enterijerskih rešenja za kuću u kojoj žive pa je odlučila da pređe na pomoćne prostorije.

Pre toga svaki put bismo zaticali novi raspored nameštaja u kući.

Tata je, ušavši u dnevnu sobu, na stolu spazio Hrvojevu knjigu "Bijelo na crno" i tu je završio svaki razgovor sa nama.

Dok je ona meni držala slovo, on je čitao i listao stranice istim onim žarom kojim svaki put uzima novu knjigu u ruke, uvek isto željan nove reči, misli, slike.

Mama je onda izvadila šmajser svojih sećanja i zapucala prema meni iz sve raspoložive artiljerije.

Smenjivale su se pokojne kume i strine, đedovi, polupismeni šefovi, ljubomorne koleginice, dobre susede i loši ložači u firmama koje su grejale na mazut i lož ulje, svi koji su se gurali po autobusima, bedni ručkovi po izbegličkim sobama i šlingani stolnjaci koje je ostavila ko zna gde.

Ja sam, ritmički, na svakih 15 sekundi klimala glavom i govorila "aha, dobro" i svi smo bili zadovoljni.

Tata je i dalje čitao.

Potom sam na red došla ja - prvo topao uvod, divna si majka, ja se uvijek ponosim tvojom djecom, pa blagi zaplet, ali trebalo je i tebe istrpiti, ista si đed Pero, kad zaglavinjaš ti ne znaš stati i onda na scenu stupa Maja Pliseckaja, najdivnija ruska balerina, koja u Labudovom jezeru pada i lomi se kao da zaista umire labud, e baš tako moja majka ulazi u završnu fazu i sahranjuje me sa tri-četiri saveta "ne možeš uvijek biti luda, moraš se malo smiriti i primiriti, ne može se stalno biti nedotrpan" i na kraju da popravi utisak "vidi, Ljubiša, što ti je ćerka l'jepa i pametna na tebe".

Jer neko i sutra mora tandrčiti po onom podrumu.

I onda nastane čudesna tišina.

U nekom trenutku ona će reći - šta šutite, a mi nećemo smeti ni da zucnemo jer ako šta i kažemo, napašće nas, ako ne kažemo, svakako će nas napasti, tako da ovako se štedimo pomalo.

I onda će mama reći najbolju od svih rečenica - ma znaš, kad malo bolje razmislim, nama je super ovaj rat ispao. Zamisli da smo ostali tamo, šta bi sad bilo od nas, ti bi radila kod Voje M. u SDK, ja bih bila dosadna baba u mirovini, Ljubiša bi po cijeli dan čitao novine (on je zabezeknuto u tom trenutku pogleda), a i komšija nam nikad ne bi prodao ono dvorište do danas, ubili bismo se krčeći ga svaki božji dan.

Ovako, ja sam u Beogradu i baš me briga i za Aorist, i za kuću i za sve, ja sam (paz vamo) u metropoli. Ja sam Beograđanka!

I - ajmo, Ljubiša.

On ustaje istog trenutka, pardonira je i pušta ispred sebe i dok odlaze iz stana - on u rudnik u kome će sa 81 godinu premeštati nameštaj po podrumu i okopavati paradajz koji nikome ne treba, a ona u generalštab u kome čvrsto drži kormilo svog stožera - ruku pod ruku idu dalje.

Pratim ih pogledom kroz prozor i u jednom trenutku zastanu, ona vadi onu Hrvojevu knjigu, ponela mu je da čita kod kuće i on je tad pogleda...bože, on je tako pogleda ispod mog prozora da ja shvatim da zapravo o ljubavi blage veze nemam.

U tom je pogledu i nas dvoje dece, i četvero unučadi, i njihove majke koje su sahranili skupa i ona humka koja njih čeka, i razdvojene godine u ratu, i sastavljene godine posle rata, i sve svađe koje nikad u životu nismo čuli, i sve munje kojima su se ošinuli a da mi pojma o tome nismo imali, način na koji ga i dalje ona poljubi svako jutro a moj mali sin to prepričava kao najluđi doživljaj u svom životu, i kako ona gurne onu babu u redu u pošti koja je stala kraj njega, kako on pažljvo slaže crno-bele fotografije na kojima je ona i kako je, smirenim tonom, blago, nadopunjava kad zaboravi koje ime ili godinu, tako nenapadno da je uvek ona u pravu i kako ga ona, i dan-danas, u ispeglanoj košulji na crtu šalje u prodavnicu, uvek sveže obrijanog i jede sa njim tu kletu prežganu juvu koju mrzi iz dna duše i isti kolač sa jabukama i šlagom koji on voli.

Ne znam koliko ću ih još imati, ponekad kad joj vidim ime na displeju telefona pomislim da moram još jednom čuti po deseti put istu priču i kako će me izvrnuti iz pameti svojim pridikama, a onda mi opet bude žao jer jednom ću silno želeti da to vidim još samo jednom.

I ako me život ičim, osim mojim divnim dečacima, baš onako blagoslovio to je to dvoje staraca i kako su obeležili moje postojanje - on svojom tihom nenametljivošću, kulturom, bistrinom, inteligencijom, a ona tom svojom preglasnošću, hrabrošću, optimizmom, letenjem.

Hiljadu je načina kako se može voleti, a čini mi se najispravniji je onaj u kome baka od 76 godina u dedi od 81 godinu još uvek vidi svoje sutra.

Zapisano 30.9.2019.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati