Ljubav

Direktno.rs [ Izvor: Independent ]

14. 02. 2020. 11:02 0

Filipinci se masovno venčavaju, Francuzi daruju pismo

Na Dan zaljubljenih koji se danas obeležava širom sveta parovi će obasipati jedno drugo poklonima, ljubavnim pismima, slatkišima i malim znakovima pažnje.

Postoji popularni običaj da na ovaj dan darujemo čokoladu našim partnerima, ali postoje i manje komercijalne tradicije širom sveta. Od Brazila do Japana predstavljamo najneobičnije običaje.

Brazil

U Brazilu Dan zaljubljenih se održava u junu i zove se Dia dos Namorados što u prevodu znači Dan ljubavnika. Održava se u junu jer tada su dani Svetog Antonia ,a po legendi svaki par koji je on blagoslovio je imao uspešan brak.

Francuska

Verovali ili ne običaj darivanja čokolade nije toliko popularan, niti je po francuskoj tradiciji. Ljubav na francuski način se ispoljava kroz ritual darivanja ljubavnih pisama. Ova je jedan od najstarijih običaja, kako istoričari tvrde prvo zabaleženo ljubavno pismo datira iz 1415. godine kada je Vojvoda iz Orlensa koji je bio u Londonskom zatočeništvu slao svojoj ženi ljubavna pisma.

Filipini

Već nekoliko godina unazad popularni običaj na Filipinima su masovna venčanja. Zbog loše ekonomije u zemlji mnogi parovi koji žele da stupe u brak nisu u materijalnoj mogućnosti da plate crkveni obred. Zato država organizuje prostor za masovna venčanja  svakog 14. februara.

Finska

Finci nisu ljubitelji Dana zaljubljenih pa su rešili pre 40. godina da zvanično promene Dan zaljubljenih u Dan prijateljstva. Na ovaj dan širom zemlje se slavi ljubav među prijateljima i slavi se dugo poznanstvo.

Japan

U zemlji izlazećeg sunca običaj darivanja čokolade je posebno naglašen. Žene na ovaj dan poklanjaju čokoladu svim muškarcima koje znaju, ne samo njihovim partnerima već i rodbini, poslovnim partnerima i poznanicima. Jedina razlika je što se kvalitet čokolade razliku, oni koji su ženi važniji dobijaju čokolade boljeg kvaliteta dok oni manje dragi dobijaju manje kvalitetne čokolade.

Srbija

Pravoslavni vernici danas praznuju Svetog Trifuna, koji je kao i Sveti Valentin kog praznuje zapadna tradicija zaštitnik iskrene ljubavi svih hrišćana. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]

Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati