Korona

[ Izvor: RTS ]

27. 12. 2021. 16:50 29

"Sad u gomilu i bez maski, pa da imamo 5.000 zaraženih"

Virusolog Milanko Šekler kazao je da podržava svaku meru koju bude doneo medicinski deo Kriznog štaba, dodajući da se nada da će ovog puta i pobediti, odnosno "bio bi red da jednom bude usvojeno nešto što su oni predložili". Poručio je da je "potrošio sve svoje pametne savete" i upozorio da će, ukoliko ne bude bilo poštovanja mera, u januaru biti više od 5.000 novozaraženih.

Šekler je za RTS ocenio da u današnjem broju od oko 1.200 novozaraženih verovatno ima i omikron soja, ali da se tu nalazi delta soj koronavirusa.

- Prava i fenomenalna šansa da oživimo deltu i da ponovo krenemo sa podizanjem broja novozaraženih i da još plus raširimo omikron - sad je jedinstvena šansa. Dešava se za Novu godinu i sada ako budemo pametni kao što smo obično pametni i sad ako se budemo ponašali onako kako se uobičajeno ponašamo, eto divne prilike da imamo skok i da vratimo u život i deltu, koja bi trebalo dalje da pada, a da ujedno damo još i omikron - kazao je Šekler.

Istakao je da je "za nevakcinisane prava prilika da se razbole, rašire i donesu bolest svojim roditeljima".

- Sad ako se budemo ponašali suludo kao i uvek, ovo je jedinstvena prilika. Ne znam da li će se ukazati cele godine ponovo ovakva prilika. Da se svi nabiju na gomilu, svi u zatvorene prostorije, što više opušteno ponašanje - bez maski, što više alkohola, što više grljenja, ljubljenja, pevanja i imaćemo u januaru mesecu, ja vam garantujem, pet, šest, sedam, deset hiljada novozaraženih dnevno. Samo treba pametno da radimo - ocenio je Šekler.

Poručio je da je "potrošio sve svoje pametne savete".

- Ovo je jedino što mogu da iscedim iz sebe. Ovo nije ironija, to je naša realnost. Ja koliko vidim, ništa se bitno neće promeniti u ovih par dana. Ništa niko neće preseći - kazao je Šekler.

Uporedio je imunitet nevakcinisane osobe sa mladim regrutima koji ne znaju ništa o borbi.

- Ogromna je šansa da će da pogine ili da strada. Vakcinisana osoba, koja je preležala, to je osoba koja je iskusan vojnik, koja je imala dve, tri borbe, dve, tri vakcinacije i preležala. Imuni sistem prepoznaje, zna kako može da se bori i zna kako da se odbrani, ali one novajlije, koji ne znaju ništa, koje bacite u centar borbe, normalno je da će oni da nastradaju - poručio je virusolog Milanko Šekler.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 29

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati