Korona

Direktno.rs

05. 03. 2021. 10:44 13

Mogu li vakcine tek tako da se dele susedima...?

Srbija prednjači u broju nabavljenih vakcina protiv koronavirusa u čitavoj Evropi, a predsednik Aleksandar Vučić odlučio je da ovu radost podeli sa našim susedima, ali ne na transparentan način, već kao da daje iz svog džepa.

- Državno tužilaštvo je upozorilo predsednika da ne može sam da deli vakcine drugim zemljama, naložilo da se sa tom praksom prestane i najavilo da će ispitati legalnost takvih predsednikovih aktivnosti. Zanimljiva vest iz .. Izraela - kaže advokat i nekadašnji poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. 

I dok je u Izraelu državno tužilaštvo upozorilo predsednika Netanjahua da ne može pojedinačno deliti višak vakcina u zemlji s dalekim saveznicima u Africi, Europi i Latinskoj Americi i da tako važnu odluku ne može doneti sam premijer, našeg predsednika na ovo deljenje nema ko da upozori.

Zemlje Zapdnog Balkana sve svoje zalihe vakcina dobile su od Srbije ili su vakcine velikim delom stigle iz naše zemlje. Tako su na primer zalihe Severne Makedonije pristigle u potpunosti kao donacija Srbije, i to 8.190 doza Fajzerovih vakcina, prenosi RSE.

U Federaciju BiH je predsednik Vučić poslao 10.000 Astra Zeneka, dok je Crnoj Gori donirano 7.000 Sputnjik V vakcina. Jedino Albanija ima oko 32 hiljade sopstvenih fajzera, dok na Kosovo vakcine još uvek nisu pristigle.

"Srbija donirala, Vučić uručuje" naslovi su u medijima, a sam predsednik odlučio je izgleda ko će i koliko vakcina dobiti. Koja je cena ovih donacija takođe nije poznato jer se ne zna ni prvobitna cena nabavke vakcina. Ono što je uočljivo jeste da se susedima daju one vakcine kojih je Srbija nabavila najmanje, a koje se najviše traže.

Istina, u Srbiju je do sada stiglo preko dva miliona vakcina, i to najviše kineskog Sinofarma, ali odgovor izostaje na više pitanja. Ko određuje koja količina i koje vrste vakcina će biti donirane okolnim zemljama, da li vakcine donira Vučić ili Srbija i koliko sve ovo zapravo košta građane?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati