Korona

[ Izvor: RTS ]

03. 02. 2021. 09:25 0

"Od početka epidemije u KC Srbije lečeno 7.000 pacijenata"

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da se od početka epidemije u KCS vodi borba na dva fronta, kovid i ne-kovid. U ne-kovid delu je od marta do danas lečeno više od 60.000 pacijenata, navodi Ašanin.

Milika Ašanin je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je od početka epidemije oko 7.000 kovid pacijenata hospitalizovano u okviru sistema Kliničkog centra Srbije, a pregledano je više od 60.000 pacijenata.

Ističe da je trend epidemije bolji nego što je bio, ali dodaje da već danima "nije baš najbolji" broj pacijenata koji su u bolnicama, onih na respiratorima, ali i preminulih.

- U prijemnoj ambulanti Infektivne klinike zna da bude između 130 i 150 pregleda dnevno i između 89 i 90 hospitalizovanih. U bolnici Batajnica trenutno je hospitalizovan 421 pacijent, od kojih je 57 na intenzivnoj nezi i 40 intubiranih - kaže Ašanin dodajući da je bolnica juče primila 48 novih pacijenata.

Trenutno je zaraženo oko 490 zdravstvenih radnika Kliničkog centra Srbije, od kojih 139 lekara, i malo njih je hospitalizovano, navodi direktor KCS.

Ašanin navodi da je u KCS formiran samostalni vakcinalni punkt i ukazuje da je do sada vakcinisano ko 2.500 zaposlenih i još oko 500 građana iz raznih medicinskih organizacija.

Epidemija uticala na rad KCS

Kada je reč o ne kovid delu KCS, koji je jedina civilna ustanova koja se bavi ne kovid pacijentima, bilo je oko 300.000 ambulantnih pregleda i oko 250.000 pregleda u Urgentnom centru od marta prošle godine do danas.

Lečeno je, ističe Ašanin, 60.000 kovid negativnih pacijenata.

- Jedna teška epidemija koja se pojavila je uticala na drugačiji pristup lečenju pacijenata uopšte. Morali smo da se organizujemo u mnogo pogleda, pulmologija po dva i po meseca dva puta ulazila i izlazila iz sistema. Pomagali smo svim kliničko-bolničkim centrima, naši anesteziolozi su radili i postavili sistem, morali smo da pomažemo i drugima u unutrašnjosti Srbije. Sve je to uticalo na naš rad - navodi direktor KCS.

Ašanin je naveo da svaki peti čovek u Srbiji umire od malignih bolesti.

- Uložili smo dodatne napore za lečenje tih bolesnika, povećali rad u dnevnim bolnicama. Na iks nožu u 2019. obavljeno je 3.100 tretmana, a u 2020. godini 5.100 tretmana - istakao je direktor KCS.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati