Korona

[ Izvor: N1 ]

27. 01. 2021. 18:53 2

Dr Radovanović: Kolektivni imunitet tek sledeće godine

Epidemilog prof. dr Zoran Radovanović izjavio je da će Srbija imati odgovarajući obuhvat ili vakcinisanih ili prirodno zaraženih osoba tek negde naredne godine. On kaže i da ne postoji "magična granica" procenta kolektivnog imuniteta, da se pominjala brojka od 70 odsto, ali da je vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči sada sklon da pominje viši procenat od blizu 85 posto "da bismo bil relativno zadovoljni".

- Mi smo još daleko još od toga. Srbija će imati taj obuhvat bilo vakcinisanih, bilo prirodno zaraženih tek negde naredne godine - rekao je Radovanović za N1.

On je objasnio da nije dobra računica po kojoj se zbiraju podaci o postignutom kolektivnom imunitetu od 30, 40 posto i da se tome dodaje još 20 odsto osoba koje će biti vakcinisane, pa da ćemo tako doći do procenta od 50-60 odsto.

Naglasio je da je među onima koji se vakcinišu i veliki deo onih koji su u martu bili zaraženi, da to nisu odvojene grupe, kao i da mnogi od zaraženih u martu i aprilu nemaju antitela da bi bili sigurno zaštićeni, tako da "to ne može da se zbira".

- Moramo da idemo ka što većem obuhvatu vakcinisanih - rekao je Radovanović i dodao da i kada dođemo do 70 posto ne možemo da "nakrivimo kapu".

- Bolesti će biti, ona ostaje sa nama ali neće biti epidemije i ona će se sporadično javljati - rekao je prof Radovanović.

Pacijent iz Srbije – prva dokumentovana smrt u Evropi od kovida 19

Povodom informacije koju je objavio u listu "Danas" da je grupa od 12 stručnjaka sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu utvrdili da je još 5. februara ustanovljeno da je preminuli pacijent iz Srbije bio zaražen koronom i da je to prva dokumentovana smrt koja ima veze sa kovidom 19 u Evropi, Radovanović kaže da to pomera naša saznanja što se Evrope i Srbije tiče.

Strani recenzenti su uvažili pružene dokaze, pa je članak o ovom slučaju objavljen u časopisu Frontiers in Medicine. Time je za 10 dana unapred pomerena prethodna predstava o prvoj evropskoj žrtvi novog virusa korona (15. februara u Francuskoj).

- Ako je pacijent preminuo 5. februara, onda mora da se zarazio krajem januara. Izgleda da je taj nesrećnik imao skroman život, nije putovao. On se ovde u Srbiji zarazio…To nas vraća još malo unazad što se tiče nultog pacijenta obolelog u Srbiji. Možemo da pretpostavimo da su naše bliske veze sa Kinom doprinele da budemo jedna od prvih zemalja iz kojih se taj virus preneo - rekao je Radovanović.

On je ocenio i da su stručnjaci sa Instituta za sudsku medicinu postupili korektno i da je normalno da se ovakvi podaci ne objavljuju dok naučno ne budu potvrđeni i da je dobro što su odlučili da "ne talasaju i uznemiravaju javnost".

- Oni su imali čisto naučnički pristup - kaže.

Pitanje koje se dalje postavlja je šta je virus čekao mesec dana, pošto je u Srbiju početkom marta krenula njegova ekspanzija.

- Za odgovor na to pitanje potrebna je ozbiljna analiza…Moguće je da su nam prvi slučajevi u februaru promicali pod dijagnozom gripa jer je to ipak sezona gripu sličnih infekcija i nije čudno da nam to promakne - rekao je Radovanović.

On je, ograđujući se da je neophodno uraditi istraživanja na tu temu, ocenio da je moguće da je tokom januara korona dospela u Srbiju, da se sa jedne na drugu osobu prenosila, ali da infekciji treba da se zahukta da bi bila prepoznata.

O izboru vakcina u Srbiji: "Stvori bog Adama i Emu i reče mi biraj sebi ženu"

Povodom masovne vakcinacije koja je pokrenuta u Srbiji i izbora vakcina, kaže da se setio stare đačke šale koja glasi "Stvori bog Adama i Emu i reče mi biraj sebi ženu".

- Kada menjate plan i unosite radikalnu izmenu morate da procenite…Tu je došlo do krkljanca, mnogi su se zaražavali, čekali po sat i po, onda morate da predvidite da organizujete više tih vakcinalnih punktova - kaže Radovanović i dodaje da nije jasno da li je do te promene strategije došlo iz demagoških razloga – da pokažemo "ima se može se", ili je to rezultat razočaranja jer je i među zdravstvenim radnicima odziv bio izuzetno mali – oko 30 odsto.

Na konstataciju da bi uprkos osudi EP, možda sada u zemljama članicama EU voleli da imaju bliže odnose sa Kinom, odgovara:

- „Ja se tu slažem sa našom vlašću da je licemerno zamerati nama što smo se snašli na tuđem tržištu, a to što nismo poštovali propise EU – pa mi nismo ni članovi, a EU tek treba da obezbedi vakcine za svoje članove i ko zna kada bismo mi došli na red, ali treba voditi računa da sa njima imamo dobre odnose i na pristojan način im objasnimo da nismo imali alternativu - rekao je Radovanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati