Korona

[ Izvor: RTS ]

26. 01. 2021. 18:28 6

Kon: Ne popuštati mere do Sretenja!

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže za RTS da je zadovoljan odzivom građana za vakcinaciju. Napominje da vakcinacijom do milion ljudi štitimo živote, a kasnije, kad počnemo i više onda ćemo postupno početi da isterujemo virus sa ovih prostora. Ističe da je važno nositi masku i u redu za vakcinaciju.

Predrag Kon je gostujući u Beogradskoj hronici RTS-a izjavio da je danas došlo do blagog skoka zaraženih.

- Jeste da je jedan dan, ali ako se ponavlja nekoliko puta moglo bi se reći i da je blagi porast. Virus se ne da, ne spušta se. Imamo informaciju o tome da je prisutan i novi soj, koji ima nešto veći potencijal. Škole su nam počele, to nije pokazatelj, ali je činjenica i da se podaci dobijaju i kasnije. Vidi se sada zašto smo govorili da ne treba popuštati mere. One ne mogu da se porede sa daleko restriktivnijim merama u EU. Čak i u tim zemljama gde je počela da dominira britanska varijanta virusa, tamo čak ni to ne uspeva ili vrlo teško uspeva - kaže Kon.

Ni u kom slučaju, dodaje, nije realno popuštanje mera.

- U ovoj situaciji ne bi smelo. Mi jesmo počeli da o tome raspravljamo koji bi kriterijumi trebalo da budu da se uopšte o tome priča. Daleko smo od tog kriterijuma. Popuštanje mera što se tiče medicinskog dela Kriznog štaba ne bi trebalo da bude na redu - napominje epidemiolog.

Nije svejedno, kaže, da li je radno vreme dva sata duže.

- Za sada, bar do februara, nadam se da neće da se menja. Posle toga mislim da do Sretenja ne bi trebalo ništa da se menja - kaže Kon.

Glavni zadatak je sačuvati živote, ali, ističe, i kvalitet života.

Navodi da će nositi masku dok se ne dođe do kolektivnog imuniteta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati