"Jedino rešenje zatvaranje, nismo daleko od te mere!" | Korona | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Korona

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

26. 11. 2020. 22:19 30

"Jedino rešenje zatvaranje, nismo daleko od te mere!"

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar govorio je večeras o novim merama, epidemiološkoj situaciji u Srbiji i stanju u bolnicama. Gostujući na RTS je istakao da je potpuno zatvaranje rešenje koji može da donese rezultate i uspori širenje zaraze, te je poručio da "nije mnogo ostalo do potpunog zatvaranja".

On je podsetio da je korona virus ušao u porodice, zbog čega je jedini lek "da izbegavamo kontakte".

- Imate baku i deku koji se pridržavaju svih mera. Ali, imaju svoje unuke koji ne vode računa, izlaze, nemaju nikakav zdravstveni problem. Svi žive u istom dvorištu ili u jednoj kući. Opuste se na nekoliko minuta, dođu do bake i deke i traže džeparac bez maske. Tada prenesu virus baki i deki koji završe u bolnici, sa većim ili manjim komplikacijama - istakao je Lončar.

Za sve pacijente, podvukao je, ima mesta, ali nije poznato da li će to biti u Beogradu ili u nekom drugom mestu u Srbiji.

- U ovoj situaciji da neko kaže da neće da ide van Beograda jer je on iz Beograda, to je nedopustio, ali i to se dešava. Taj problem prave ljudima koji su heroji ovoga doba, od lekara do spremačica.

Na pitanje koliko smo daleko od situacije da neće biti mesta ni u nekom drugom gradu za hospitalizaciju pacijenata, ministar napominje da to zavisi od nas.

- Ne postoji zdravstveni sistem na svetu koji može da izdrži da se u kratkom roku zarazi veći deo države. A to se dešava - podvukao je Lončar.

Više od 2.300 obolelih zdravstvenih radnika

Ministar Lončar je rekao da je trenutno 2.340 zdravstvenih radnika obolelo, a od tog broja 62 njih se nalazi na bolničkom lečenju.

- Vi ne možete da zaustavite ili zabranite život. Mi možemo samo da utičemo na ljude da oni sami urade ono što treba da urade. Primera radi, ograničite radno vreme klubova i lokala, oni nađu rešenje: prave žurke i koncerte ranije, potom još ranije. Na kraju, rade ilegalno odnosno iznajmljuju kuće i tamo organizuju žurke. Ne možemo da utičemo na te koji to organizuju jer im je to tako u glavi, ali hoćemo da utičemo na ljude koji idu na ta mesta. Ako vas neko poziva, ne znači da treba da odete i da je bezbedno - objasnio je.

Ministar je naglasio da inspektori danonoćno kontrolišu, ali da ne mogu da provere šta se dešava u svakoj kući.

- Apelujem na ljude da ne dozvole da u potpunosti ostanemo bez mesta u svim bolnicama. U narednih par nedelja, dakle, nema kontakta. Zato nam je potrebno jednistvo, ne rasprava - podvukao je.

O novim merama

Dr Predrag Kon je juče rekao da se kasnilo sa donošenjem restriktivnijih mera i da je medicinski deo Kriznog štaba predlagao nove mere još pre skoro tri nedelje. Lončar je rekao da su i druge države donosile jače mere, ali da one nisu dale rezultate.

- Jedina možda mera koja može da vam donese neki rezultat jeste da zatvorite sve.

Na pitanje koliko je vremena ostalo do potpunog zatvaranja, Lončar je rekao "ne mnogo" jer je "očigledno da se nove mere slabo poštuju".

- Nema ništa bezbednije od odlaska dece u vrtić i dece iz nižih razreda u školama. Oni u školi nose maske, peru ruke i drže distancu. Procenjuje se da li će i oni preći na onlajn, ali u svakom slučaju koja god odluka da bude donete neće ni u jednom momentu nauditi deci, niti bilo kome - podvukao je.

Prema njegovim rečima, epidemiološka kriva će se promeniti kada se mi promenimo.

- Mi kada vidimo da je ozbiljna situacija, onda shvatimo. Naš narod jeste inteligentan, ali je malo i opušten. Ovo je momenat kada moramo da budemo jedinstveni na nivou cele Srbije. Moramo da prestanemo da polemišemo o merama i da počnemo svi da ih poštujemo.

"Učinili smo sve što smo mogli"

Ministar je govorio i o nepoštovanju mera na sahrani patrijarha Irineja.

- Odlazak patrijarha je veliki gubitak za Srbiju i srpski narod. Dali smo preporuke kako da se ljudi ponašaju, potom smo organizovali brzo testiranje. Svi smo svesni kakav je rizik bio. To je ono što smo mi mogli da uradimo. Naravno, bio je jedan broj pozitivnih. Krenuli smo sa terapijom, počeli da pratimo kontakte. Šta smo mogli? Da uhapsimo nekoga. Ne mislim da smo mogli to da uradimo. Sve je lepo organizovano i zamišljeno, ali pojedinci nisu poštovali mere - rekao je Lončar.

O vakcinaciji

Ministar zdravlja govorio je i o vakcini protiv koronavirusa i vakcinaciji građana Srbije.

- Država Srbija, pre svega predsednik (Aleksandar) Vučić se bar polovinu dana bavi time da Srbija dobije vakcinu. Pažljivo pratim šta se dešava u Nemačkoj. Nemačka nema domove zdravlja i taj razrađen sistem, oni će vakcinisati ljude po punktovima. Što se Srbije tiče, za svaku vakcinu za koju se proceni da je bezbedna, trudimo se da u najkraćem roku bude u Srbiji i da bude dostupna građanima. Napravićemo i dodatna mesta na kojima će se vršiti vakcinacija.

Na pitanje koliko vremena treba da prođe od momenta kada vakcina bude odobrena, do procedure pred domaćom agencijom za lekove.

- Kada dobiju dozvolu u svojim zemljama, onda ćemo da primenimo i kod nas da bi građani mogli što pre da se vakcinišu. Dakle, mi ćemo paralelno pratiti i proveravati sa njima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 30

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Press zvonce

Zoran Živković [22.01.2021.]


Video dana

Negde u Rusiji...

Anketa

Da li je država efikasna u borbi sa mafijom?

Rezultati