Korona

S. M.

03. 07. 2020. 15:39 1

Lokalne zajednice prepuštene sebi da donose mere

Na jugu Srbije raste broj obolelih od koronavirusa, a trenutno je najkritičnija situacija u Pčinjskom okrugu, gde je jutros poslato 98 uzoraka briseva i čeka se i za još 13 koja su poslata ranije, a u dve kovid bolnice je trenutno 95 pacijenata. U Jablaničkom okrugu se situacija smiruje, potvrdila nam je v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje Leskovac dr Aleksandra Nikolić.

Doktorka je istakla da je u odnosu na prošlu nedelju zabeležen pad broja obolelih od koronavirusa u Jablaničkom okrugu.

- Za sada je situacija pod kontrolom. Ovaj pad je dobra vest, ali ne treba se preterano opustiti - naglasila je dr Nikolić.

Prema poslednjim podacima ZZJZ Leskovac u poslednja 24 sata stiglo je 111 rezultata, od kojih je čak 101 rezultat za grad Leskovac. Od tog broja 12 pacijenata je pozitivno na koronavirus i to 11 sa teritorije Grada Leskovca i jedno lice iz Vlasotinca. Po strukturi najviše obolelih ima među zaposlenima, čak sedam lica.

U Topličkom okrugu su dve osobe novoobolele od koronavirusa i za još tridesetak se čekaju rezultati.

U dnevnom izveštaju ZZJZ Pirot navodeda za 53 uzorka se čekaju rezultati, a danas je uzrokovano osam briseva od kojih je sedam sumnjivo na Covid 19.

Ono što je nepoznanica jeste mere koje se preduzimaju jer u svim opštinama su drugačije. Tako su najstrože u Vranju, gde je za vikend zabranjena i pijaca, u Pirotu ZZJZ je apelovao na građane da se otkažu sva slavlja i okupljanja u zatvorenom prostoru, a u Prokuplju i Leskovcu preporuka je samo da se nose maske i drži fizička distanca.

- Pratimo situaciju i prema njoj se upravljamo - kazano nam je u lokalnoj samoupravi Grada Prokuplja, gde su od juče uveli obavezu nošenja maski.

Ipak, lokalne samouprave nisu baš načisto kako da se ponašaju, odnosno koje mere da uvode.

- Čini se da je sve to stihijski. Nema nekog modela, nego kako se kome zalomi. Malo je sve to nejasno i niko nam ne daje nikakve preporuke. Onda kada dođe do masovnog oboljevanja, nastaje problem. Nema preporuka ni oko otvaranja bazena, rada kafića i klubova, ništa, ne znam šta da kažem - prokomentarisala je osoba u leskovačkoj lokalnoj samoupravi gde i pored velikog broja obolelih samo se nose maske i drži fizička distance.

Bolnice se trude da organizuju posao, prime sve pacijente, ali opšti je utisak da je sva organizacija prepuštena na milost i nemilost trenutne situacije, bez jasnih mera i preporuka. Kao da je država, kao i uvek zaboravila jug Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati