Korona

[ Izvor: Beta ]

02. 07. 2020. 07:55 1

Šabić: Kriti brojke o umrlim i zaraženim je kriminal!

Dostupnost informacija o radu Vlade i njenog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije COVID19 je na zabrinjavajućem, nedopustivo niskom nivou, a postojeća praksa izvesno vodi u sve brojnije i ozbiljnije probleme - ocenio je advokat i prvi poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

- Postupci Vlade kao i način na koji njeni predstavnici reagujuna potpuno legitimne zahteve za pristup informacijama od strane medija i javnosti i generalno, a posebno kada su u pitanju informacije u vezi sa epidemijom COVID19, ne samo da su u suprotnosti sa obavezama vlasti koje prema javnosti ima po Ustavu i zakonu, nego su suprotni čak sa zaključcima odnosno javno datim obećanjima Vlade - kaže Šabić za Betu.

On smatra da ignorisanje obaveza i izigravanje obećanja s razlogom "izaziva nezadovoljstvo javnosti i istovremeno pothranjuje i inače prisutne sumnje u verodostojnost i onih redukovanih i nedovoljnih informacija koje je vlast učinila dostupnim". 

- Zakon o zdravstvenoj zaštiti (čl.16) predviđa obavezu nadležnih da o informacijama u vezi sa epidemijom blagovremeno obaveštavaju javnost. 

Drastičan primer je famozni "Info. sistema COVD19" koji je i osnovan zaključkom Vlade od i kome tehničku podršku daje Vladina Kancelarija za informacione tehnologije, ocenio je Šabić. 

- BIRN je javno izneo i upravo podacima iz ovog info sistema argumentovao da su javnosti dati drugačiji, redukovani podaci o broju zaraženih i mrtvih, što je totalno poljuljalo autoritet Kriznog štaba jer ukazuje na sumnju na ozbiljnu zloupotrebu, čak i kriminal. Uprkos tome već danima izostaje ne samo prihvatljivo već bilo kakvo objašnjenje nadležnih. Odgovor na prisutne sumnje svakako nije i ne može biti političko diskvalifikovanje ljudi koji traže odgovore, kao nedavno u Novom Pazaru.

Šabić smatra da je javnost je uskraćena i za podatke o nabavci medicinskog materijala, pre svega respiratora i maski i napominje da su "još početkom krize novinari i NVO Transparentnost Srbija ukazali na obavezu Vlade da pruži javnosti bar osnovne podatke o tim nabavkama i rashodima" i da su bili "predmet nervozne reakcije i paušalnih diskvalifikacija i optužbi od strane premijerke". 

- Premijerka je početkom maja javno obećala - "odmah posle vanrednog stanja položićemo potpun račun građanima o tim nabavkama i o tome koliko smo novca potrošili." Od ukidanja vanrednog stanja prošlo je skoro dva meseca a obećanje ne samo da nije ispunjeno nego da ga odlazeća Vlada više i ne pominje. A podnošenje izveštaja i bez navedenog obećanja je elementarna obaveza Vlade čije propuštanje svakako jeste kršenje prava javnosti i razlog za zabrinutost - zaključio je Šabić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati