Korona

Direktno.rs

03. 04. 2020. 08:35 0

Japanci traže vanredno stanje, premijer odbija

Japanska vlada je pozvala regije koje imaju najveći broj zaraženih koronavirusom, da sačuvaju bolničke krevete za teško obolele te da srednje teške bolesnike i one bez simptoma pošalju na kućno lečenje ili u hotel.

Vlada je taj potez, koji pokazuje zabrinutost zbog sve većeg pritiska na japanski zdravstveni sistem, povukla nakon što se jedan od najuglednijih preduzetnika, internetski milijarder Hiroši Mikitani, pridružio apelima premijeru Šinzu Abeu da proglasi vanredno stanje dok se sve više povećava broj zaraženih.

Do sada su u Japanu bili hospitalizovani svi oboleli od koronavirusa, bez obzira na to jesu li bili asimptomatski slučajevi ili s blagim simptomima. No, u Tokiju je kreveta sve manje, rekli su ove nedelje stručnjaci.

Japan je dosad bio pošteđen eksponencijalnog rasta broja obolelih, kakav je viđen u nekim delovima Evrope, SAD i drugim zemljama i dosad je imao gotovo 2.800 zaraženih i 73 umrla.

U samom glavnom gradu zabeležen je najveći broj zaraženih u zemlji - 684, što je malo u odnosu na gotovo 14 miliona stanovnika, no stručnjaci se boje da postoji određeni postotak zaraženih koje je nemoguće otkriti.

Nakon prošlonedeljne napetosti u glavnom gradu u pogledu toga hoće li i kada vlada proglasiti vanredno stanje, direktor firme Rakuten Mikitani je u petak na Tviteru objavio da su on i Masajoši Son, utemeljitelj tehnološke firme "SoftBank Group", telefonom razgovarali o tome kako je Japan u "veoma kritičnoj situaciji".

- Kako možete reći da ovo nije vanredna situacija? Gopsodine Abe, molim vas, odmah proglasite vanredno stanje - napisao je Mikitani na Tviteru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati