Korona

Direktno.rs [ Izvor: Novosti ]

29. 03. 2020. 13:39 0

Preminulog Kikinđanina zarazio sin, obolele i supruga i ćerka

Kikinđanin koji je prvi pacijent u tom gradu zaražen korona virosom M. Š. (62) preminuo je na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, uprkos intenzivnoj borbi lekara i drugog medicinskog osoblja za njegov život. On je prvi, tzv. “nulti” pacijent iz tog grada koji je zaražen ovim virusom i treći Kikinđanin koji je umro od korone.

On se zarazio, najverovatnije, od sina koji je krajem februara bio u Italiji na lečenju, a po svemu sudeći, bio je prenosnik virusa i na svog komšiju R. B. (59) i prijatelja i M. P. (62) s kojima je bio u bliskom kontaktu, a koji su takođe preminuli poslednjih nedelju dana.

I M.Š. kao i druga dvojica preminulih Kikinđana, osim virusa korona, imao je i druga teška hronična oboljenja, bio je dijabetičar i imao problem sa bubrezima. Od kako mu je u kikindskoj bolnici konstatovana zaraza, zbog čega je u noći između 9. i 10. marta prebačen na lečenje u Klinički centar Vojvodine, bio je u teškom stanju i neprestano na respiratoru.

Kada je došao u kikindsku bolnicu ovaj pacijent se žalio na bolove u predelu bubrega, jer je imao kamen u bubregu, ali lekarima nije odmah pomenuo boravak sina u Italiji, čime ih je doveo u zabludu, pa osoblje u kontaku s njim nije imalo zaštitnu opremu. I pored toga, bar zasad, on nije bio masovni prenosnik virusa, jer je prema podacima sa sajta covid.rs u Kikindi yara\eno ukupno pet pacijenta.

Tako Kikinda više nije jedno od najvećih žarišta korona virusa u našoj zemlji, kakva je bila pre dvadesetak dana. Tada su u ovom gradu primenjene rigorozne mere zaštite i ograničenja kretanja, pa je 17. marta zabranjen rad restorana, kafića, pijaca i svih prodavnica sem prehrambenih.

- Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine trenutno se leči 35 pacijenata pozitivnih na virus korona. Četiri pacijenata nalaze se u izuzetno tepkom stanju i na respiratoru su– saopštio je KCV.

Na teritoriji AP Vojvodine trenutno se prati više od 6.000 kontakata od ukupnog broja obolelih.

Besplatne sahrane za preminule od KOVID-19

JP „Kikinda“ ne naplaćuje usluge sahranjivanja porodicama čiji je član preminuo od virusa COVID-19, a koji se sahranjuju na novom i starom Mokrinskom groblju u tom gradu. Na groblju se strogo poštuju propisane mere o ograničenom broja prisutnih na sahrani od ukupno deset lica, a zaposleni na groblju stogo poštuju pravilo nošenja zaštitne maske, rukavica i zaštitnih odela.

Sin dobro

Kako nezvanično saznaju Novosti, sin preminulog M.Š. za kojeg se sumnja da je iz Italije doneo virus u Kikindu, u kućnoj je izilaciji. Zaražene su supruga i jedna ćerka preminulog, dok druga ćerka nije. Svi su, kako saznajemo, dobrog opšteg stanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Konj ulazi u bar...

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati