Kolumne

[ Izvor: Dragiša Čolić ]

26. 01. 2024. 13:42 8

Uzeli su nam i sport

Tragom vesti - Svetska veslačka organizacija (FISA) suspendovala Veslački savez Srbije. Veslačima Srbije zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima, uključujući i Olimpijske igre.

Razlog - nismo platili troškove organizacije dva svetska takmičenja – Svetskog kupa i Svetskog prvenstva u veslanju koja su održana u Beogradu 2022. i 2023. godine - i dug dobavljačima u iznosu od 46.739 evra. Prethodno nas upozorili, dali rok za plaćanje, mi to ignorisali - i oni odlučili, postupili onako kako su upozorili.
Epilog – guramo se da dobijemo organizaciju velikih takmičenja, to doprinosi ne samo sportu već i ugledu države, a onda ne platimo troškove. Ni one iz prošle ni one iz predprošle godine.

Državni posao – tako je shvaćena organizacija "Svetskog prvenstva u veslanju 2023". Odlukom Vlade formiran je Organizacioni odbor radi "koordinacije svih aktivnosti koje se odnose na usvajanje budžeta, izvore i dinamiku finansiranja, koordinaciju rada gradskih i republičkih službi u cilju uspešne organizacije, prihvatanje finansijskih i programskih izveštaja, kao i ostalih aktivnosti", navedeno je u odluci Vlade.
Na čelu Odbora premijerka Ana Brnabić, lično. Članovi: ministar sporta Zoran Gajić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministar finansija Siniša Mali, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević, generalni direktor "Telekoma Srbija" Vladimir Lučić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije Dušan Kovačević i predsednik Skupštine Veslačkog saveza Srbije Miljan Popović. Krem de la krem - politička državno sportska reprezentacija. Ko da posumnja u plaćanje dugova – stranci posebno, gde toga ima!

Bio sam veslač – danima, mesecima, godinama oreš tu vodu i odričeš se mnogo čega, pripremaš se za neko takmičenje - ovi „srećnici“ za Olimpijadu, tvoje je da treniraš, a država je ta koja treba da ti obezbedi uslove. Oni su svojim rezultatima zavredneli da Srbija dobije organizaciju najvećih veslačkih takmičenja – Svetskog kupa i Svetskog prvenstva, a ne država. A kako ih je država u tome ispratila.
Gde je bio Premijerkin "šef" da spreči tu bruku. Ne verujem da je ona to ignorisala na svoju ruku, pogotovu što je on po sopstvenom delovanju "čovek od sporta" – vođa navijača, student trenerske akademije, domaćin sportistima koji ga obavezno pohode po osvajanju medalja na velikim takmičenjima i pasionirani skupljač tih medalja, čovek koji rado demonstrira svoja košarkaška i fudbalska umeća - pred decom i za vreme izbornih kampanja – naročito.

Ko da poveruje da su oni iz Organizacionog odbora sve to izignorisali i pored svih upozorenja – ne samo Svetske veslačke federacije, već i zaposlenih u Veslačkom savezu Srbije koji su uporno ukazivali na posledice, bili zbog toga maltretirani, neki kažnjavani, neki otpuštani s posla, neki sami davali otkaze – upotrebili čak i institut "uzbunjivača", po Zakonu o zaštiti uzbunjivača. Koji su to, ovog puta svetski, mrzitelji Srbije naljutili vožda, da ih on tako izignoriše.
Gde su u tome bili članovi Odbora iz sporta – Ministar sporta Zoran Gajić i Predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković, posebno, bivši vrsni treneri u odbojci i košarci (Šapića da ne pominjem, on se blamira na dnevnoj bazi).

Zašto nisu uzeli kapu i rekli: Gospodo, dozvolite da se odjavimo! Čime ih plaćaju da stave pod noge sve ono što su prethodno u sportu postigli. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati