Kolumne

Dr Slavica Plavšić

20. 01. 2023. 07:00 2

Oboleli od morbila smanjuju strah od MMR vakcine

Zaključno sa 18. januarom, u Smederevu je potvrđeno 11 osoba obolelih od malih boginja ili morbila, devetoro dece uzrasta do dve godine i tri odrasle osobe. Najmlađe obolelo dete ima sedam meseci. Jedno od dvoje dece sa pneumonijom je hospitalizovano u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj. Sva deca su nevakcinisana a za odrasle osobe (46-49 godina), vakcinalni status nije poznat ili su nekompletno vakcinisane. Dve odrasle osobe sa morbilima su lekari, pedijatar i oftalmolog koji su, između ostalih, pregledali i lečili i obolelu decu. Male boginje su dokazane i kod dve osobe iz Požarevca i jedne iz Beograda.

Ovo nije konačan broj jer se očekuju rezultati sa Torlaka za druge testirane osobe. Malo je neobično da se ova, za sada lokalna epidemija, pojavila baš u Smederevu gde je u 2020. i 2021. godini, obuhvat prvom dozom MMR vakcine bio 89,4 odsto što je znatno viši procenat od republičkog proseka od 76,5 odsto. Poznato je da je procenat vakcinisane dece u Novom Sadu svega 24 odsto.

Prema podacima SZO, i u Evropi je došlo do porasta broja obolelih od morbila tokom 2022. godine- 555 osoba, u odnosu na 2021. godinu kada je registrovano 160 slučajeva morbila. Od početka 2023. godine registruju se oboleli u Nemačkoj i Italiji.

Epidemija morbila je očekivana i najavljivana zbog jako niskog obuhvata vakcinacijom MMR vakcinom, koja je zbog pandemije koronavirusa u mnogim zemalja sveta prekidana ili odlagana. Mada je i pre pandemije, procenat vakcinisane dece bio znatno niži od 95 odsto, koliko je potrebno da bi se postigao kolektivni imunitet. Obuhvat vakcinacije MMR vakcinom u Srbiji u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 a u 2021. godini svega 74,8 odsto.
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih slučajeva.

Morbili su veoma ozbiljna i opasna zarazna bolest, a virus koji je izaziva je jadan od najzaraznijih i prenosi se veoma brzo. Jedna osoba može da zarazi i do 15 osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preležale ove boginje. Inkubacija za morbile traje 7-18 dana, a to je period od ulaska virusa u organizam do manifestacije bolesti. Klinička slika bolesti može biti veoma teška, a komplikacije i posledice koje male boginje ostavljaju su mnogobrojne i opasne: zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, zapaljenje mozga (encefalitis), gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i predstavlja najčešći uzrok smrti kao komplikacije morbila. Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i kod odraslih i češće su nego kod drugih bolesti u dečjem uzrastu. Kasne komplikacije se mogu javiti i do sedam godina nakon morbila. Najopasnije je zapaljenje mozga (encefalitis), progresivno obolenje sa teškim posledicama i potencijalno smrtnim ishodom. Javlja se u u 1/1000 pacijenata, ali niko ne sme da rizikuje da bude baš taj hiljaditi.MMR vakcina je sigurna i bezbedna i daje se već 50 godina. Ako se prime dve doze, MMR vakcina je efikasna u preko 90 odsto slučajeva. Pored zaštite od morbila, ova vakcina štiti i od rubeole (crvenke), osipne groznice koja je blaga, ali kada se pojavi kod trudnica, može izazvati malformacije ploda ili pobačaj. Treća komponenta vakcine štiti od zaušaka (mumps), zarazne bolesti koja za posledicu može imati sterilitet kod muške dece.

U slučaju pojave simptoma ili ospe koja je sumnjiva na morbile, obavezno se nose maske, dete se prima u sobu za izolaciju, pregleda se i proverava mu se vakcinalni status. Obavezno se uzima detaljna epidemiološka anamneza, traga se za kontaktima, proverava se vakcinalni status članova porodice.
Svaka sumnja na morbile se obavezno prijavljuje nadležnom ZZJZ, nadležnom epidemiologu, ili se upućuje infektologu radi dodatne dijagnostike. Na taj način se potvrđuje ili odbacuje sumnja na obolenje. Pacijenti sa lakšim formama bolesti se vraćaju kući u izolaciju uz simptomatsku terapiju, a ako postoje komplikacije, dete se leči ambulantno ili bolnički u zavisnosti od težine kliničke slike. Takođe se vrši izolacija i nadzor nad svim kontaktima koji su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani i sprovodi se hitna vanredna imunizacija osoba do 18 godina.

Razlozi velikog nepoverenja prema vakcinama, posebno prema MMR vakcini su mnogobrojni i kompleksni: aktivnost antivaksekserskih pokreta kojima je dato previše slobode i medijskog prostora, lekari koji izdaju lažne potvrde o izmišljenim alergijama zbog kojih deca ne mogu da budu vakcinisana, ili koji izdaju lažne potvrde da su deca vakcinisana. Odgovorni pedijatri koji se trude da ubede roditelje da vakcinišu svoju decu doživljavaju razne uvrede i pretnje. Po zakonu, vakcinacija MMR vakcinom je obavezna i nakon dve opomene, sanitarni inspektori upućuju tužbu roditeljima koji odbijaju vakcinaciju, ali mnoge sudije donose oslobađajuće presude za roditelje. Neki roditelji pristaju da plate određenu kaznu, što ih oslobađa odgovornosti da vakcinišu decu i to bi moralo da se promeni. U osnovi svih problema u vezi sa odbijanjem ili odlaganjem vakcine je nepoštovanje zakona i neprosvećenost stanovništva.

Ono što je upadljivo primetno je znatano povećanje broja vakcinisane dece čim se pojave novi slučajevi morbila.

Dr Slavica Plavšić

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati