Kolumne

Žarko Jokanović

10. 01. 2021. 16:04 17

Žarko Jokanović: Trampov kloniću

Ne oglašavaš se u vezi zbivanja u Vašingtonu, iako imaš stav i o neredima u najzabitijoj prćiji na svetu. Iako si kabadahiju iz Bele kuće dalekovido podržao na izborima, baš kao što si na prethodnim izborima dalekovido podržao i Hilari Klinton koja ih je izgubila, uprkos tvojoj materijalnoj podršci - sad si vezao jezik u čvor. Što može biti i posledica tvog božićnog tihovanja na Hilandaru, medijski opsežno ispraćenog, kako već dolikuje intimnom verskom činu. Mada smo očekivali da već na sva zvona svetu obznaniš kako su na američki Kongres jurišale razularene Đilasove pristalice.

I kako ti sad da udariš po Trampu, kad si pred njim, pred očima celog sveta, ponizno čučao - ubeđujući nas da si Kip slobode lično. I da je jedino tako dostojanstveno. A onaj pred kim si ti čučao – sada odlazi puzeći. Ubeđen da je to dostojanstveno. Što vas čini skoro pa spojenim sudovima.  Iako si ti opravdano ljut na njega – zato što nije išao do kraja i razbucao ih. Što bi ti uradio i to je logično kad živiš u antikolevci demokratije, kakvom si ti načinio ovu zemlju. I da sve bude još odvratnije, isti taj Tramp je najpre pozivao svoje pristalice da jurišaju na Kongres -  da bi sat vremena kasnije tražio da ih pohapse. Tako je postao - ti, jer i ti si, radikalska uzdanice, gurao ljude u rat i smrt, iz prikrajka, junački -  kako to već samo umete vi bestidni pacovi, lažne patriote iz desničarskog brloga. Da bi se malo kasnije preobratio u prijatelja onih koji su naredili bombardovanje tvoje zemlje -  Klintona, Blera i Šredera.

Poludeli Tramp je na Kongres jurišao sa čovekom bizonom, koji ponosno nosi svoje rogove. A samo da te je pitao - ti bi mu objasnio da je bolje da bizoni budu unutra, a ne spolja. Mada, Trampu je neuporedivo lakše nego tebi Jer u njegovo rušenje nisu uložili 800 miliona evra kao u tvoje, kako si samosažaljivo izjavio – mada smo ostali uskraćeni za saznanje ko je pukao toliku lovu i kome je plaćeno. I koliko si ti dobar od svega toga? O normalnosti – neki drugi put.

Ali, baš te briga. Bar si se okružio ljudskim i intelektualnim gromadama, kave Tramp nema. Na primer Tramp nema ministarku koja mizogenim napadom označava kad je neko oslovi sa "gospođa ministarka". Jer, kako ona tvrdi – "nije Nušićev lik", a ni "supruga ministra". Čime je inteligencija ministarke izvedena na viši nivo. Jer, analogno njenom poimanju stvari – muž od ministarke bi se oslovljavao kao „gospodin ministar“. Ali, pošto njegova žena zahteva da ona bude „ministar“ – onda bi on zapravo bio „gospođa ministarka“. I zato je tvoja ministarka zatražila da bude „ministar“, želeći da ne bude Nušićev lik, mada je postala isti – više nego što bi i Nušić takvom mogao da je načini.

I dok ministarka, koja prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje sa Evropskom unijom, vodi lavovsku borbu o pitanjima ministarskog pola, neki poslanik, imena nebitnog, uveravao nas je da tvoje stradanje nije viđeno od pojave hrišćanstva do danas. I sad su svi ubeđeni da to nije slučajno rekao, nego te je  kandidovao za Patrijarha, kako ne bi morao da se mučiš da biraš trojicu vernih vladika, od kojih će jedno ime izvući da bude Patrijarh. Jer, ti to jednostavno možeš Uz ovu funkciju samo pridodaš i funkciju Patrijarha. Jedino ne znam kako bi ti se to uklopilo u raspored kolokvijuma i ispita na fakultetu za košarkaške trenere. Dok u pauzi ispita nadgledaš radove na spomeniku Stefanu Nemanji, pošto ukrasni primerak gradonačelnika ne zna koliko spomenik košta. Što ga kandiduje i za naredni mandat.

Zato te pozdravljam tvojim tradicionalnim pozdravom: Predsedniče Džo Bajdene – sad te volim, računaj na mene.
 
Zauvek vaš poslušni građanin, Srba.

P. S.

Oni koji su upali u Kongres nisu krenuli na Belu kuću, samo zato što su znali da su ključevi kod tebe. Zato, s pravom, svojoj biografiji treba da dodaš da si ti spasilac američke demokratije. U pauzi između dva kolokvijuma.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati