Kolumne

Boško Obradović

11. 04. 2020. 06:58 1

VIKEND KOLUMNISTA Boško Obradović: Da li su nam sada ugrožena i verska prava?

U određenim odlukama vlasti u vreme vanrednog stanja u Srbiji postoje velike nelogičnosti. Nije logično da budu zatvorene pijace na većem prostoru na otvorenom a da rade prodavnice u manjem prostoru u zatvorenom. Nije logično da svim starijima od 65 godina bude zabranjen izlazak iz kuće u kratku samostalnu šetnju od pola sata na primer, ali se njih 1.700.000 šalju jednom nedeljno u zatvoreni prostor u prodavnice u isto vreme u trajanju od samo tri sata. Šta je od ovo dvoje opasnije po njihovo zdravlje?

Ono što posebno zabrinjava jeste mešanje vlasti u unutarcrkvena pitanja i ugrožavanje Ustavom zagarantovane slobode veroispovesti. Ako je najnovija mera uvela policijski čas tokom čitavog vikenda to znači da niko ne može otići do crkve na nedeljnu svetu liturgiju, pa čak ni za Vaskrs kao najveći hrišćanski praznik. Nije logično da možemo slobodno da idemo u supermarket, poštu ili banku, poštujući mere zaštite i fizičkog distanciranja, a da ne možemo otići i u crkvu.

Ispada da se na ovaj način sprovodi neobična diskriminacija upravo prema vernicima u našem društvu. Posebno treba imati u vidu da se zbog sve lepšeg i toplijeg vremena bogosluženja održavaju na otvorenom u crkvenim portama gde može da se ispoštuje mera fizičkog distanciranja.

Veoma je problematično za svakog vernika da mu budu ukinuta osnovna verska prava, a posebno prisustvo bogosluženjima u vreme Vaskršnjeg posta i Vaskršnjih praznika. Ne vidimo zašto to ne bi bilo dozvoljeno makar jednom sedmično, odnosno nedeljom, uz poštovanje svih preventivnih mera kao što su fizičko distanciranje, zaštitne maske i rukavice. Vernici, dakle, mogu dolaziti na bogosluženja štiteći i sebe i druge, kao što na isti način idu drugim poslom i na druga javna mesta i ustanove. 

Jer, ne zaboravimo, za vernike je duhovna hrana podjednako važna, a ponekad i važnija od zadovoljenja telesnih potreba. Zaštita zdravlja svakako treba da bude na prvom mestu u ovom trenutku, ali je duhovno zdravlje često preduslov i telesnog i mentalnog zdravlja nacije. Zato bi državni organi trebalo da obrate pažnju na verska prava i da, makar u vremenu Vaskršnjih praznika ili barem na sam Vaskrs, ublaže donete mere i na taj način omoguće prisustvo vernika Vaskršnjoj liturgiji na otvorenom po strogo propisanim pravilima fizičkog distanciranja.

U crkvenoj tradiciji i duhovnom iskustvu su i molitvene litije koje su toliko puta u istoriji spašavale narod od raznih zaraznih bolesti, najezde okupatora i elementarnih nepogoda. Mislim da bi i u ovom trenutku organizacija litije, uz sve mere fizičkog distanciranja od dva metra i obavezu nošenja zaštitnih maski i rukavica svih učesnika litije, bila korisna kao svenarodni izraz pokajanja za naše grehove i vapijući glas prema Bogu da nas zaštiti i spase od ove pošasti. Jer, barem za nas vernike, pored naše samodiscipline i poštovanja donetih mera, sveukupnog truda državnih organa i zdravstvenih radnika, kraj ove epidemije i sve drugo na ovome svetu zavisi pre svega od Božje volje.

I, ne zaboravite, u trenutku kada se 2009. godine upokojio blaženopočivši Njagova Svetost Patrijarh Srpski g. Pavle u čitavom svetu je bila proglašena pandemija "svinjskog gripa" u kojoj je u Srbiji umrlo 137 ljudi. Uprkos tome, na ulice je izašlo 500.000 ljudi da se pokloni ovom svetom čoveku na odru u Sabornoj crkvi u Beogradu, a onda potom isto toliko i da ga isprati na sahrani. Niko se tada nije razboleo. Jer su Bog i Sveti Njagovi jači od bolesti. A nama danas možda samo nedostaje malo više vere u Boga i poštovanja Božijih zapovesti, pa će nam svima biti bolje i sve će biti bolje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati