Kolumne

[ Izvor: Boban Stojanović ]

07. 04. 2020. 19:00 1

UTORKOM U 19 Boban Stojanović: "Botovski udari" - sada i dokazano

"43 miliona tvitova pohvala Vučiću i satanizacije opozicije. 43 miliona! 43! Četrdeset tri miliona!"

Prethodne nedelje smo dobili zvaničnu potvrdu o botovskim timovima vladaćuje partije u Srbiji i botovskim komentarima u prilog Vučiću i komentarima satanizacije svih političkih protivnika. Iako smo svi znali da neki ljudi "botuju", da postoje platforme preko kojih se botovi organizuju, sada smo dobili zvaničnu potvrdu.

Društvena mreža Tviter je 2. aprila objavila seriju tvitova o tome kako im je transparentnost funkcionisanja mreže izuzetno važno i da su detektovali i istražili pet različitih kampanja u pet država: Egiptu, Hondurasu, Indoneziji, Saudijskoj Arabiji i Srbiji (u jako lepom smo društvu, zemlje su u izveštajima Freedom House-a svrstane u delimično slobodne - Srbija, Honduras i Indonezija ili neslobodne - Egipat i Saudijska Arabija).

Za Srbiju se navodi da je krajem 2019. godine utvrđena grupa naloga koji su uključeni u koordinisane aktivnosti promocije vladajuće partije (SNS) i da je obrisano 8.558 naloga (lideri smo u ovom neslobodnom društvu: u Egiptu je ugašeno – 2.541; u Hondurasu – 3.104, u Saudijskoj Arabiji – 5.350 naloga). Sa ove društvene mreže možete da preuzmete podatke koji govore o izbrisanim nalozima, tvitovima, kao i medijskim sadržajima koje su delili.

Vest u svetskim medijima i istraživanje o SNS botovima

Već 3. aprila je Gardijan objavio vesti o brisanju 20 hiljada tvitter naloga povezanih sa vladama Saudijske Arabije, Srbije i Egipta gde smo dobili i informaciju o tome da su ovi obrisani nalozi postavili više od 43 miliona tvitova usmerenih ili na promociju Vučića i vlasti Srpske napredne stranke ili napadajući političke protivnike.

Danijel Buš iz Stanford Internet opservatorije (Univerzitet Stanford) je na osnovu podataka koje je Tviter otvorio i omogućio javnosti pristup uradio izveštaj o botovima Srpske napredne stranke.

Kako se u izveštaju navodi, velika mreža Tviter profila je radila na tome da legitimizuje Vučićeve politike i da smanjuje podršku političkim protivnicima. Oni su objavili više od 43 miliona tvitova, a od toga je 85% bilo retvitova. Ovih preko 8,5 hiljada naloga na Tviteru je imalo oko 2,35 miliona pratioca (followers, naravno uz velikih broj dupliranih), mada prosečno, svaki od naloga je imao 66 pratioca, dok je top 500 naloga imalo više od polovine ukupnog broja pratioca.

Kako ovaj izveštaj navodi, ovi tviter profili su imali tri različita politička cilja: 1) Navijanje za Vučića i Srpsku naprednu stranku; 2) Podizanje vidljivosti sadržaja koji su povezani sa Vučićem; i 3) Napadanje opozicije. U skladu sa tim ciljevima, neki od pokazatelja su zastrašujući: ovi profili su retvitovali profil Aleksandra Vučića (@avucic) ukupno 1,7 miliona puta, pomenuli 6,16 miliona puta i imali preko 130 hiljada odgovora. Profil Srpske napredne stranke su retvitovali više od 4,5 miliona puta, pomenuli preko 5,9 miliona puta i imali više od 111 hiljada odgovora. Uz to su zabeležene i aktivnosti ka profilima najbližih saradnika (poput Milenka Jovanova, Marka Đurića, Miloša Vučevića), ali i medija koji su stranačka propaganda glasila (Informer, Tanjug, Alo).

Ukupno ka 10 profila je zabeležno više od 12,5 miliona retvitova, preko 20,7 miliona su ih
spomenuli u tvitovima i imali su preko 385 hiljada odgovora. Takođe, hešteg (#hashtag)
#Vucic je spomenut u preko dva miliona tvitova. Botovi su tvitnuli preko 14,8 miliona linkova koji su vodili ka sajtu SNS-a, Vučićevom ličnom sajtu, i sajtovima Informera, Alo i Pinka.

Kako se u zaključku izveštaja navodi, preko 8,5 hiljada tviter naloga je godinama (pojačane aktivnosti od sredine 2018. godine) radilo na promociji Aleksandra Vučića, deljenju sadržaja povezanih sa Vučićem i napadajući političke protivnike, a posebno Savez za Srbiju.

Kreiranje javnog mnjenja kroz botove i reakcije Vučića i Krstića

Pitanje je da li uspeva. Nekako smo svi znali o čemu se radi i previše je postalo jednostavno da se utvrdi ko su botovi na Tviteru. Ono što ne treba zaboraviti, ovo je samo deo stvarnog problema. Botovi osim na Tviteru imaju svoje aktivnosti i na drugim društvenim mrežama, a možda i najviše na portalima na kojima komentarišu vesti upravo sa istim ciljem - promocija Vučića i SNS-a i napadi na opoziciju, a onda i deljenjem tih sadržaja na društvenim mrežama. Nekako nisam siguran da se javno mnjenje može kreirati putem Internet botova - ali je jako dobro što je Tviter uradio ovo što je uradio. Makar nam je dao dokaz svemu onome što smo znali i do sada.

Zanimljiva je Vučićeva reakcija na jednoj od konferencija za medije gde su ga pitali kako komentariše ovo brisanje profila, gde se on pravio da ne zna ništa o tome, skoro pa da i ne zna šta je Tviter (a samo se setimo koliko je umeo da viče na tviteraše i da u različitim emisijima maše odštampanim tvitovima) i da zna samo da su Nebojši Krstiću ukinuli nalog jer mu se ovaj požalio u redovnim (na dvomesečnom nivou) razgovorima koje imaju.

Još je bolji odgovor Nebojše Krstića koji u razgovoru za Danas tvrdi da je sada svima jasno kako je Tviter obmana i da nekom smeta što postoje nalozi koji podržavaju Vučića. I dodaje kako neki regionalni tviter pandur napravi spiskove naloga koje treba ukinuti i da se to tako desilo.

Ne znam da li ima potrebe bilo šta i komentarisati oko ova dva odgovora, osim da ih je Tviter razotkrio i svima nama dao dokaz za ono što smo svi pretpostavljali – da SNS ima organizovane botove. A vrlo verovatno i plaćene putem javnog novca. I sada kada imamo dokaz za prvu stvar, ovo sve treba isterati do kraja i utvrditi ko to, za čiji novac i kako botuje za vlast. Ali o tome kada prođe opasnost zvana koronavirus. Neće se zaboraviti.

Čuvajte se.

Boban Stojanović, politikolog

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati