Izbori 2024

[ Izvor: Mediji ]

11. 04. 2024. 14:37 17

Brnabić nakon sastanka s opozicijom: Sutra do 12 da mi pošalju predloge, usvojiću svaki

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obraća se javnosti, nakon propalog pokušaja dogovora s opozicijom oko primene preporuka ODIHR za poboljšanje izbornih uslova.

Predstavnici opozicije su, naime, demonstrativno napustili današnji sastanak sa Anom Brnabić i vladajućom koalicijom, navodeći da vlast ne želi da razgovara o njihovim zahtevima.

- Danas smo imali još jedan pokušaj dijaloga. Ja takođe mislim da dijalog ovako ne izgleda, što me neće sprečiti da nastavim da pokušavam, zato što je to moja dužnost i obaveza i nastaviću da apelujem da se ponašamo kao odrasli, odgovorni i razumni ljudi. Koliko god budem bila primorana da čekam, nadam se da ćemo uspeti to da postignnemo, i da pokažemo svim građanima Srbije. Današnja tema je bila najkonkretnija moguća da dobijemo konsenzus oko preporuka ODIHR. Ajde konkretno da radimo na tome. Pošto na prva dva pokušaja dijaloga nisam od predstavnika "Srbija protiv nasilja" dobila nikakve inpute oko toga šta su im prioriteti, već su na ta dva sastanka želeli da razgovaraju o svojim zahtevima, a ne o preporukama ODIHR - rekla je Brnabić.

Dodala je da opozicija ni treći put nije htela da razgovara.

- Gospođa Tepić je došla sa unapred pripremljenim govorom. Taj govor je pročitala i onda ga prosledila medijima koji ih podržavaju, dok smo mi valjda trebalo da razgovaramo. To je bio politički performans, ne dijalog - rekla je Brnabić i dodala da je opozicija želela da razgovara samo o svojim zahtevima i da su postavili ultimatum.

- Da izađemo u susret njihovom zahtevu i prekršimo zakon i održimo izbore istovremeno, a onda su ustali ljudi i napustili sastanak. Nisu hteli da čuju šta su predlozi - dodala je Brnabić.

Ona je rekla i da je jedan deo opozicije danas bio na sastanku kod Josipa Juratovića u Bundestagu.

"Hvala Transparentnosti, Crti i Cesidu"

- Eto šta je prioritet. Biti na sastanku ovde ili na sastanku sa određenim poslanikom u Bundestagu - rekla je Brnabić i zahvalila se Transparentnosti Srbija, Crti i Cesidu.

- Oni su strpljivo sačekali svoj red i svoje vreme iskoristili da jako konkretno pričaju o temi, a to su izmene i dopune pet zakona. Podneli su svoje komentare i otvorile neke druge teme u skladu sa ODIHR preporukama, kao što su izmene Zakona o prebivalištu. Hvala im na tome - rekla je predsednica Skupštine.

Kad je reč o daljim koracima, Brnabić je rekla:

- Do sutra u 12 časova da mi dostave predlog kako dalje da radimo na preporukama ODIHR, da se ne bismo više igrali mačke i miša, pa za šta god da se mi uhvatimo oni žele da rade nešto drugo. Usvojiću svaki njihov predlog. Svaki njihov predlog kako raditi dalje. Pod dva, do sutra u 12 časova da nam pošalju predlog njihovih predstavnika za komisiju koja će se baviti uvidom, revizijom i kontrolom biračkog spiska - kaže Brnabić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati